Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Predvianočná oslava na Drienici

Klub nadaných detí Prešov (KND Prešov) zorganizoval v dňoch 13. -14. decembra 2014 víkendový predvianočný výlet, ktorý sa uskutočnil na Drienici. „Predvianočné“ stretnutia sú tradíciou, počas ktorej majú žiaci základných a stredných škôl možnosť stretnúť sa, aktívne relaxovať, ale aj zažiť pravú vianočnú atmosféru.

Obec Drienica sa nachádza na východnom Slovensku, v blízkosti mesta Sabinov. Od roku 2004 patrí obec Haniska do Šarišského regiónu cestovného ruchu a je sídlom Občianskeho združenia Mikroregión Čergov s cieľom zvýšiť atraktivitu rekreačnej oblasti. V severnej časti obce sa nachádza rekreačná oblasť s rekreačnými a športovými zariadeniami. Najvýznamnejšie a turisticky najnavštevovanejšie sú lyžiarske vleky, ktoré sa nachádzajú na severovýchodnom konci obce a svahoch Lysej.

Lyžiarske stredisko Lysá sa nachádza 6 km od Sabinova v Čergovskom pohorí. Práve tam smerovali naše kroky. Vychádzku na Lysú absolvujeme každoročne, s cieľom urobiť niečo pre svoje zdravie. Naša „malá túra“ potešila všetkých zúčastnených a odmenou pre nás bol ovocný čaj, na ktorom sme si pochutnali v miestnom horskom hoteli Šport. Hotel je zariadený v štýle vysokohorských hotelov, kde ponúka služby v oblasti ubytovania, stravovania oddychu a športu. Po oddychu nasledovala cesta na Drienicu.

Popoludní sme navštívili krytý bazén, ktorý sa nachádza v bezprostrednej blízkosti lyžiarskych svahov Ski Drienica a hotela Javorná (v ktorom sme bývali). V priebehu voľného popoludnia si členovia KND zaplávali, a navštívili aj Vitálny svet. Medzi navštívené atrakcie patrila soľná jaskyňa, teplý a studený bazén, eukalyptová inhalácia, hydromasážna vaňa. Práve soľná jaskyňa blahodarne vplýva na imunitný systém a pôsobí proti ochoreniam ako astma, lupienka (psoriáza), rôznym alergiám či ďalším chorobám. Eukalyptová inhalácia zasa pozitívne vplýva na úplné uvoľnenie dýchacích ciest. V rastlinnej ríši je „Eukalyptus“ strom s najmocnejším účinkom práve pre dýchacie cesty.

Večer sme spoločne posedeli pri štedrovečernom stole, večeri, ktorú sme pripravili pre členov KND Prešov. Večerné menu tvorila kapustnica a vyprážané rybie filé. Večerný program vyplnil vianočný kvíz, ale aj filmová rozprávka.

Nedeľné ráno sme zasa strávili pri rôznych spoločenských hrách, medzi obľúbenými činnosťami bol aj stolný futbal, či pre starších biliard.

Predvianočná oslava členov Klubu nadaných detí Prešov sa zaradila (opäť) medzi vydarené výlety. Žiaci si (okrem spomienok) odniesli aj sladký darček. Výlet bol posledným v roku 2014. Už teraz sa ale žiaci môžu tešiť na pripravovaný januárový výlet do Prahy.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK