Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Najlepšie produkty cestovného ruchu sú až tri, ocenenie získal aj známy chatár

Ocenenie za celoživotný prínos v oblasti cestovného ruchu Prešovského kraja získal známy chatár Peter Petras. Ocenené budú aj ďalšie osobnosti a tri produkty cestovného ruchu.

Po najlepších zariadeniach a zamestnancoch cestovného ruchu pozná Prešovský kraj už aj víťazné osobnosti a produkty turizmu. Rozhodla o tom odborná porota zložená zo zástupcov samosprávy, podnikateľskej sféry, školstva, SACR, Prešovského samosprávneho kraja a Krajskej organizácie cestovného ruchu Severovýchod Slovenska, ktorá je organizátorom ocenenia.

Porota vyberala z nominácií, ktoré zasielala široká verejnosť do konca novembra minulého roku. Spolu prišlo šestnásť nominácií na osobnosť a rovnako šestnásť nominácií na produkt cestovného ruchu.

Za celoživotný prínos ocenia Petrasa

Ocenenie za celoživotný prínos poputuje do rúk známeho tatranského chatára Petra Petrasa. V roku 2014 vybojoval zmenu v zákone o verejnom obstarávaní, ktorá mu umožnila zostať nájomcom Rainerovej chaty ďalších desať rokov. Výrazne ho podporila aj verejnosť v petícii, ktorú podpísalo 35 000 ľudí.

Petras sa v roku 1987 zamestnal popri práci učiteľa ako vysokohorský nosič v Tatrách. V roku 1997 vzal do prenájmu od ŠL TANAP-u Rainerovu chatu, ktorá bola iba ruinou bývalej útulne. Na svoje náklady ju so svojou rodinou zrekonštruoval, opravil a sprevádzkoval. Chata ponúka základné občerstvenie a predaj ručne vyrábaných suvenírov. Petras v nej zriadil expozíciu horolezeckej a lyžiarskej výstroje a minimúzeum horských nosičov. Chatu preslávil aj rôznymi akciami, k najznámejším patrí stavba snehového betlehemu. Ako uviedla jeho dcéra Zuzana Petrasová, krédom jeho práce je myšlienka: „Vo svojej práci treba urobiť viac než musíte“. Petras je tiež autorom knihy Na chodníku chodník.

Ceny za vzdelávanie, podnikanie a rozvoj CR v samospráve

Porota rozhodovala aj v ďalších kategóriách. Ocenenie za rozvoj cestovného ruchu v samospráve získalo Združenie rozvoja cestovného ruchu Čierna Hora. Mikroregión spája 15 obcí v lokalite, ktorá nie je typickou turistickou destináciou. Obce pod vedením predsedníčky združenia Márie Čuchtovej pracujú na rozvoji turistickej infraštruktúry, pripravujú netradičné podujatia a reprezentujú región doma i v zahraničí s veľkým entuziazmom a odhodlaním.

Ocenenie za vzdelávanie v oblasti cestovného ruchu udelila porota Jozefovi Čekovskému. Pôsobí ako zástupca riaditeľa SOŠ Horný Smokovec, je dlhoročným pedagógom s odbornými skúsenosťami z praxe i odborným porotcom súťaží v oblasti hotelierstva a gastronómie.

Podnikateľom v oblasti cestovného ruchu sa stal Ján Gondek. Majiteľ Chaty Pieniny zamestnáva počas sezóny 40 ľudí, je organizátorom podujatí, aktivistom a zakladateľom združenia Rozvoj Pienin a Zamaguria. Rodák z Lesnice sa výrazne sa zaslúžil o rozvoj Zamaguria, cestovného ruchu, medzinárodnej spolupráce a zviditeľnenie tejto časti Slovenska doma i v zahraničí.

NAJ produkty sú až tri

„Porota vyberala z kvalitných nominácií, v niektorých prípadoch bolo naozaj ťažké vybrať len jedno meno. Pri produkte cestovného ruchu tak dokonca namiesto jedného víťaza máme víťazov až troch, “ uviedol riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

Ocenenie NAJ produkt cestovného ruchu Prešovského kraja získali OZ Slomba za budovanie single-trackov, Tatranský ľadový dóm a Biokúpalisko Sninské rybníky.

Občianske združenie Slomba ukončilo v roku 2014 výstavbu troch cyklochodníkov v blízkom okolí Prešova, ktoré sa tešia veľkému záujmu u mladšej, ale aj staršej generácie horských cyklistov. V mestských lesoch Prešova sa nachádzajú už 4 cyklotrasy – singletracky, ktoré tvoria ucelený systém trás pre horské a trekingové bicykle. Trasy sú budované s ohľadom na trvalú udržateľnosť. Porota ocenila najmä inovatívnosť myšlienky a zanietenosť dobrovoľníkov, ktorí single-tracky stavali hlavne z vlastných zdrojov, čiastočne ich podporilo mesto Prešov.

Areál prírodného kúpacieho biotopu v areáli Biokúpaliska Sninské rybníky je jedným z prvých kúpalísk na Slovensku, ktoré využíva technológiu samočistenia vody pomocou rastlín a rias. Rekonštrukcia sninských rybníkov na prírodný kúpací biotop vrátila oblasti turistický ruch. Návštevnosť v prvých štyroch sezónach po rekonštrukcii dosiahla 300 000 návštevníkov. Hostia tu zavítajú z celého Slovenska, ale svoje zastúpenie majú aj okolité krajiny.

Počas zimnej sezóny 2013/2014 vyrástol na Hrebienku jedinečný Tatranský ľadový dóm. Navštívilo ho viac ako sto tisíc ľudí. Stal sa miestom koncertov, svadieb, návštev a jednoznačným hitom zimnej sezóny. Jedinečný Tatranský ľadový dóm odolal nepriazni počasia a to najmä vďaka špeciálnemu chladeniu a prekrytiu. Tatranský dóm píše svoj úspešný príbeh aj v sezóne 2014/2015.

Odovzdávanie prestížnych ocenení Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja 2014 sa uskutoční 29. januára na medzinárodnej výstave cestovného ruchu Slovakiatour v Incheba Expo Bratislave vo výstavisku KOCR Severovýchod Slovenska. Ocenenia si prevezmú aj víťazi hlasovacej časti ocenenia v kategóriách NAJ zariadenie a NAJ zamestnanec CR.

Ocenenia pre víťazov vyrobil známy prešovský umelecký kováč Michal Kačmár.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK