Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

RTVS neodvysielala gréckokatolícku liturgiu, arcibiskup hovorí o cenzúre

Gréckokatolícke arcibiskupstvo zvažuje právne kroky proti Rozhlasu a televízii Slovenska (RTVS), pretože im v nedeľu (18.1.) neodvysielali pravidelnú liturgiu s homíliou v rusínskom jazyku v národnostnom vysielaní Rádia Regina.

Dôvodom neodvysielania liturgie bolo podľa prešovského arcibiskupa a metropolitu Jána Babjaka to, že kňaz Rastislav Baka z Farnosti Povýšenia sv. Kríža Prešov – Sekčov nabádal v homílii ľudí k účasti na referende o rodine.

Po natočení liturgie s homíliou mi bolo povedané, že musia vystrihnúť časti, ktoré sa týkajú referenda. Žiadal som, aby odvysielali celú homíliu bez skracovania a vynechávania častí, pretože som nevedel, ako to dopadne po ich zásahu. Na referendum som pozval ľudí jednou vetou, že všetci máme šancu 7. februára v referende za rodinu podporiť rodinu muža a ženy. Písomne som im poslal jednu žiadosť o odvysielanie celej homílie a liturgie, no dodnes sme nedostali písomne žiadnu odpoveď“, uviedol kňaz Rastislav Baka.

Podľa arcibiskupa týmto zásahom nebola zaručená sloboda prejavu, taktiež boli porušené práva Rusínov, ktorí na odvysielanie liturgie čakali a bol medzinárodný dohovor medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou. Tiež upozornil na to, že samotný prezident SR Andrej Kiska vo svojom príhovore povedal, že predstavitelia cirkví môžu apelovať na občanov, aby sa referenda zúčastnili, preto tento zásah chápe ako novodobú cenzúru.

Situáciu nechcel prešovský arcibiskup a metropolita najskôr vôbec medializovať a kontaktoval generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku, ktorý podľa arcibiskupa v telefonickom rozhovore povedal, že o situácii vie len okrajovo, a preto sa k tomu nevyjadril. Arcibiskup mu poslal mailom list, v ktorom ho oficiálnou cestou žiada, aby bola liturgia odvysielaná v plnom znení na Rádiu Regina do dvoch dní. Keď sa tak nestalo, rozhodol sa zvolať tlačovú konferenciu. Lehota dvoch dní bola stanovená podľa neho preto, že v homílii kňaz rozoberá časť evanjelia o Zachejovi, ktorá sa čítala práve minulú nedeľu a o pár dní už nebude aktuálna.

Arcibiskup momentálne zvažuje právne kroky. Bude však trvať na tom, aby gréckokatolícke liturgie boli vysielané v priamom prenose, pretože v tom prípade by k takémuto problému nedošlo.

Hovorkyňa RTVS Dominika Šulková na vzniknutú situáciu reagovala, že RTVS si váži slobodu prejavu a odmieta obvinenia z cenzúry, ako aj akúkoľvek formu nátlaku. V predmetnej veci postupovali striktne podľa zákona a ponúkli duchovnému možnosť vystrihnutia časti kázne.

Nešlo o obsah, ktorý by hovoril o hodnotách, ale podľa RTVS bola táto časť homílie v rozpore s platnou legislatívou. Bola v rozpore s pravidlami vysielania RTVS pred referendom, hraničí podľa nášho názoru s tzv. hate speech (nenávistné vyjadrenie – poznámka TASR), ale aj s porušovaním slovenskej a medzinárodnej legislatívy. Inkriminovaná časť homílie je navyše v príkrom rozpore so zákonom o RTVS, podľa ktorého tvoria programovú službu RTVS spravodajské, publicistické, dokumentárne, dramatické, hudobné, športové, zábavné a vzdelávacie programy, programy pre deti a mládež, iné programy, ktoré utvárajú podmienky na spoločenskú dohodu vo veciach verejných s cieľom posilniť vzájomné porozumenie, toleranciu a podporovať súdržnosť rozmanitej spoločnosti. K objasneniu celej situácie je nevyhnutné zaoberať sa konkrétnymi formuláciami v predmetnej kázni, preto RTVS požiadala duchovného, ako aj gréckokatolícku cirkev o súhlas s jej zverejnením“, povedala hovorkyňa.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK