Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Mestskí poslanci budú dnes rokovať aj o poplatku za znečistenie ovzdušia

Poslanci mestského zastupiteľstva v Prešove dnes rozhodnú o tom, či mesto oslobodí od poplatku za znečistenie ovzdušia malé zdroje znečistenia, ktoré sú umiestnené v bytových domoch spravovaných spoločenstvami bytov.

Prevádzkovatelia takýchto zdrojov už o to mesto žiadali v minulosti. Najnovšie svoje argumenty, prečo by mali byť od poplatku oslobodení, poslali mestu a poslancom v polovici januára.

Oslobodenie žiadajú na základe toho, že vo všeobecne záväznom nariadení (VZN) z roku 2013 je špecifikovaná ako prevádzkovateľ malého zdroja znečistenia ovzdušia právnická a fyzická osoba oprávnená na podnikanie. Spoločenstvá vlastníkov bytov však nepodnikajú a sú vedené ako neziskové organizácie, preto by podľa zástupcu jedného zo spoločenstiev Reného Polačoka nemali mať od mesta tento poplatok vyrubený.

Mestská rada však na svojom poslednom zasadnutí 12. januára odporučila zastupiteľstvu, aby VZN o poplatku za znečistenie ovzdušia malým zdrojom upravilo len na základe pripomienok od Komisie pre územný plán, výstavbu, dopravu a životné prostredie pri mestskom zastupiteľstve. Úľavu pre spoločenstvá vlastníkov bytov schváliť neodporučila. Predstavitelia mesta argumentovali tým, že odpustenie poplatku by znamenalo výpadok 2100 eur z celkovej sumy viac ako 19.000 eur, ktoré mesto v tomto prípade vyberie. Podľa primátorky Andrey Turčanovej si mesto momentálne nemôže dovoliť žiaden výpadok príjmov v rozpočet.

Financie mesta budú ďalším bodom rokovania. Návrh rozpočtu, ktorý pripravilo ešte staré vedenie mesta, chcela Turčanová "prekopať", no schváliť ho plánuje čo najskôr. Poslanci sa mu budú venovať už dnes, otázne je, či zmeny dostanú potrebnú podporu od jednotlivých členov mestského parlamentu.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK