Streda, 17. apríl 2024
Meniny má Rudolf | zajtra Valér

Prešovskí učitelia v Prahe

Slovenskí učitelia vzdelávajú menej ako pedagógovia v iných krajinách. Vyplýva to z výsledkov štúdie najväčšej medzinárodnej štúdie zameriavajúcej sa na učiteľov OECD TALIS (Teaching and Learning International Study).

Nejednou výnimkou však budú určite (aj) naši prešovskí učitelia, medzi ktorými sa nájdu aj takí, ktorí neraz obetujú vlastnú dovolenku či finančné prostriedky len preto, aby videli a hlavne dozvedeli sa viac. Reč je konkrétne o našich prešovských učiteľoch Mgr. Juliáne Sedlákovej, Mgr. Ingrid Storinskej a Mgr. Ľubošovi Lukáčovi. Tí sa prednedávnom vrátili „zo súkromnej vzdelávacej cesty“ z Prahy.

Hlavným zámerom tejto cesty bolo zúčastniť sa Dňa otvorených dverí v Open Gate School - gymnáziu a základnej škole (Babice pri Prahe), ktorá je jedinou českou školou s medzinárodnou akreditáciou International Baccalaureate (IB) ponúkajúcou študentom vysoko prestížny Diploma Program zakončený medzinárodnou maturitou. , a osobné stretnutie so slovenským režisérom Jurajom Jakubiskom.

Open Gate má vlastný školský vzdelávací program, ktorý úplne rešpektuje osobnosť každého študenta a jeho individuálne potreby. Uplatňuje formy a metódy práce so žiakmi, ktoré rozvíjajú osobnosť ako celok a zároveň posilňujú všetky kľúčové kompetencie. Prioritou Open Gate je výučba jazykov. Škola pre študentov pripravuje počas celého školského roka množstvo kultúrnych, športových a poznávacích aktivít, a to vo vynikajúco vybavenom areáli školy (vnútorný bazén, atletický štadión, posilňovňa, divadlo, študentská kaviareň, hospodársky dvor s domácimi zvieratami).

V úvode našej návštevy sa prešovskí učitelia dozvedeli množstvo zaujímavých a užitočných informácií od vedenia školy, a to o filozofii školy, podmienkach vzdelávania, študijnom programe, možnostiach a mimoškolských aktivitách, ktoré Open Gate School ponúka. Úvodné stretnutie sa uskutočnilo v divadle školy.

Prehliadka školy bola ďalším zaujímavým poznaním. Študenti tejto školy majú vynikajúce podmienky, v ktorých vzdelávanie a výchova prebiehajú na vysokej úrovni. Inak tomu nebolo ani na prehliadke jednotlivých tried, telocvične a areálu základnej školy, ktorým nás sprevádzal zástupca školy Jiří Luka. Edukácia najmenších žiakov školy prebieha v nemenej zaujímavých podmienkach, ale aj veľkých možnostiach, ktoré škola ponúka v rámci pripravených a realizovaných aktivít. Prešovskí učitelia sa zaujímali o priebeh „bežného dňa“ v školských laviciach. Dozvedeli sa o ranných oázach, ktoré sa realizujú aj za účasti vedenia školy, o školskej hymne, spoločných rovnošatách (oblekoch) pre žiakov, vybavení tried, možnostiach realizácie vyučovania učiteľmi školy, ale aj o možnostiach a nutnosti vzdelávania učiteľov.

Pripomíname, že kvalitnú školu tvoria predovšetkým študenti a ich učitelia. Open Gate je škola pre motivovaných študentov, ktorí sú vedení vzdelanými a skúsenými učiteľmi, nadšenými pre výučbu svojich predmetov. Vďaka tomu môžu rozvíjať talent a schopnosti svojich študentov. Na gymnáziu Open Gate spoločne študujú deti z detských domovov alebo z finančne slabších rodín s tými, ktorým školné platia rodičia. So zaplatením školného pomáha Nadácia The Kellner Family Foundation, ktorá má pre Open Gate pripravený projekt rovnakého mena.

Ďalšou našou exkurziou v stovežatej Prahe, na pozvanie slovenského režiséra Juraja Jakubiska, bola návšteva spoločnosti Jakubiskofilm s.r.o. , ktorá sa nachádza v priestoroch pražskej Lucerny. Stretnutie s Jurajom Jakubiskom nebolo pre nás prvým, ale zato, tak ako vždy, veľmi významným. Po zvítaní sa, sme si prezreli priestory spoločnosti Jakubiskofilm s.r.o. , ktoré sú „plné“ plagátov, Jakubiskových kresieb, ale aj diplomov, cien, sôch a úspechov velikána režisérskeho neba.

S pánom Jakubiskom sme strávili celé dopoludnie, počas ktorého nás oboznámil s jeho pripravovaným filmom „Slovanská epopej - Tisíc rokov samoty ...“, s rôznymi príhodami z bežného života a natáčania, zákulisia práce režiséra, ale aj spomienkami na projekty minulé, či tie pripravované. V priebehu stretnutia Prešovčania spoznali aj manželku pána režiséra Deanu Horváthovú-Jakubiskovú.

Učitelia neodišli „naprázdno“, odniesli si so sebou darček od p. Jakubiska v podobe veľmi úspešného a známeho DVD filmu Bathory. Druhým darčekom bol prísľub a osobné angažovanie sa Juraja Jakubiska na príprave projektu mladých fotografov regiónu Šariš - knižnej publikácie o meste Prešov.

Bol to pomerne úspešný, ale aj náročný výlet učiteľov z Prešova, prostredníctvom ktorého spoznali Prahu samotnú, špecifiká edukácie a úspechu Open Gate School a Juraja Jakubiska. Vzdelávanie učiteľov by malo byť prioritou, preto je potrebné vytvárať ďalšie možnosti vzdelávania učiteľov formou samoštúdia, vzdelávania v rôznych vzdelávacích inštitúciách, a určite aj formou exkurzií, nadväzovania kontaktov, získavania informácií a vytvárania spoločných projektov v prospech žiakov.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK