Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Polícia zabránila vývozu mladistvej do zahraničia na nútené práce

Príslušníci Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície prekazili organizovanej skupine vyviezť za hranice 15 ročné dievča na sexuálne služby.

Príslušníci Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii v polovici januára zadržali organizovanú skupinu, ktorá lákala mladé dievčatá na nadštandardne platenú prácu do zahraničia. To mal byť aj prípad 15 ročnej dievčiny, ktorú skupina plánovala odviezť do Holandska na lukratívne platenú prácu spoločníčky. Za víkend tak mala zarobiť tisíc eur. To však ešte netušila, že ako spoločníčka mala „solventným“ klientom poskytovať aj pohlavný styk. Polícia však včas zasiahla a prevozu za hranice Slovenska zabránila.

Podľa zistení polície mala táto organizovaná skupina Július M. , Lenka Š. , Michaela H. a Oto Š. z Banskej Bystrice (20 až 32 rokov) lákať mladé dievčatá na prácu s vidinou ľahko zarobených peňazí. Prostredníctvom internetových sociálnych sietí mali ponúkať v mene vymyslenej agentúry mladým, atraktívnym ženám a dievčatám prácu spoločníčky pre solventných klientov v zahraničí. Neskôr im mali navrhovať, že popri službe hostesky si môžu ľahko zarobiť aj viac peňazí, ak klientovi poskytnú aj sexuálne služby. Po tom ako sľubmi väčšieho zárobku dosiahli súhlas aj s vykonávaním prostitúcie, im mali členovia zabezpečiť prepravu buď na letisko, alebo priamo autom do Holandska. Po prílete si ich mal preberať vopred dohodnutý klient, zobrať do hotela a uspokojovať svoje sexuálne potreby. Organizátorovi mal potom vyplácať sumy spravidla vyššie ako 12.000 eur. Dievčatá dostávali len časť utŕženej sumy, často aj menej ako sľúbených tisíc eur. Zvyšné peniaze si organizovaná skupina rozdeľovala medzi sebou.

Polícia doposiaľ zistila, že takýmto spôsobom mali vyviezť do Holandska minimálne päť dievčat vo veku od 15 do 21 rokov. Organizovaná skupina na tom mala zarobiť minimálne 60.000 eur. Vyšetrovateľ obvinil štyri osoby z trestných činov obchodovanie s ľuďmi a ohrozovanie mravnej výchovy mládeže, za čo im hrozí trest odňatia slobody vo výške sedem až 12 rokov. Nie sú však vylúčené aj ďalšie obvinenia.

Obchodovanie s ľuďmi je v súčasnosti narastajúci problém, ktorý zasahuje krajiny na celom svete. Ľudia sú vystavení podmienkam zaobchádzania v rozpore so základnými ľudskými právami. Sú predávaní a kupovaní ako tovar, nútení k prostitúcii. Boj proti tomuto fenoménu je neľahký aj vzhľadom na to, že sa neustále objavujú nové spôsoby jeho páchania. Podobne ako mnohé iné nelegálne činnosti, aj obchodovanie s ľuďmi organizujú najmä rozsiahle, hierarchicky štruktúrované zločinecké skupiny. Popri obchodovaní s drogami a nelegálnom obchode so zbraňami sa z obchodu s ľuďmi stal tretí najvýnosnejší a zároveň aj najrýchlejšie sa rozvíjajúci druh organizovanej trestnej činnosti. Odhaľovanie takýchto prípadov je náročné, pretože obete sa boja a často sa hanbia o probléme hovoriť. Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii, ktorá tieto prípady rieši, však bude aj naďalej vyvíjať maximálne úsilie na odhaľovanie podobných prípadov. Touto cestou upozorňuje aj rodičov, aby si viac všímali svoje deti a spôsob, akým trávia voľný čas.

Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK