Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Radnica necháva prevádzku parkovísk v centre na mestskú firmu

Nové vedenie mesta Prešov rozhodne o tom, kto bude spravovať parkovacie plochy v centre mesta, ktoré doteraz prevádzkovala spoločnosť VINCI Park Slovakia. Do výberového konania sa však môžu prihlásiť iba mestské firmy.

primátorka Andrea Turčanová (foto: TASR)
primátorka Andrea Turčanová (foto: TASR)

Podmienky schválili v pondelok (26. 1.) poslanci mestského zastupiteľstva a vyhlásiť ho má v najbližšom čase primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Mesto vyhlási výberové konanie medzi mestskými firmami, rokovaním s každou z nich jednotlivo a na základe schválených podmienok vyberie jednu z mestských firiem, ktorá bude prevádzkovať parkoviská. V priebehu februára by som chcela, aby sme to uzavreli, aby sme v marci najneskôr mohli odsúhlasiť zmluvu“, uviedla primátorka.

Slovenská parkovacia asociácia však podala podnet na Krajskú prokuratúru v Prešove na zrušenie VZN mesta Prešov, v ktorom poslanci obmedzili výber len na mestské firmy. Na otázku, čo primátorka urobí v prípade, ak prokuratúra rozhodne v prospech navrhovateľa, odpovedala, že keďže okresná prokuratúra už raz rozhodla v prospech mesta, neverí, že by bolo toto rozhodnutie iné. Ak by sa to predsa stalo, poslanci by korigovali VZN, no to podľa nej neznamená, že by si nemohlo mesto samo určiť vzťahy s prevádzkovateľom parkovacích miest v centre.

Zároveň poukázala na to, že v rozpočte mesta sú financie na vypracovanie dopravného generelu, ktorý by mal nájsť odpovede i na otázky týkajúce sa statickej dopravy v Prešove. Sľubuje si od neho aj vytipovanie miest, kde sa postavia parkoviská na sídliskách. Na otázku, či mesto bude schopné postaviť tieto plochy z vlastných zdrojov, odpovedala, že na tento účel bude použitá alikvotná časť príjmov z výberu za parkovanie v centre.

Podľa konateľa spoločnosti VINCI Park Mária Gregu aj spôsob navrhovaný primátorkou je možnosťou, ako budovať parkovacie plochy, no nemyslím si, že je to riešenie situácie s parkovaním na sídliskách v krátkodobom horizonte. „Ak sa budú stavať parkovacie miesta zo zisku z parkovania v centre, tak aj pri využití celého zisku na tento účel sa ročne podľa našich skúseností postaví približne 50 parkovacích miest, čo situáciu s parkovaním na sídliskách nevyrieši“, povedal Grega.

Poslanci mestského zastupiteľstva sa v pondelok zhodli aj na tom, že primátorka má preveriť zmluvné vzťahy medzi mestom a firmou VINCI Park. Počas rokovania zastupiteľstva sa totiž vynára otázka, či parkovacie automaty po ukončení zmluvy s doterajším prevádzkovateľom parkovísk v centre prejdú do majetku mesta tak, ako to bolo dohodnuté v pôvodnej päťročnej koncesnej zmluve.

S dočasnou zmluvou na prevádzkovanie parkovacích miest v centrálnej zóne sme s mestom Prešov uzavreli aj kúpnu zmluvu, ktorou mesto získa celú investíciu vrátane automatov za jedno euro po ukončení dočasnej zmluvy. Naša počiatočná investícia vo výške približne 330.000 eur tak prejde do majetku mesta“, skonštatoval Grega.

Súvisiace články
27.1.2015 Na Sekčove bude postavený parkovací dom aj napriek petícii obyvateľov
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK