Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

V súvislosti s Bezpečným domom na Šidlovci padlo už aj tresné oznámenie

Rekonštrukcia budovy bývalej materskej školy v mestskej časti Šidlovec v Prešove sa začala už v polovici januára a najneskôr v auguste by tam mali otvoriť Bezpečný ženský dom. Časti obyvateľov sa to stále nepáči, dokonca sa objavila okrem petície aj negatívna kampaň, ktorej dôsledkom je trestné oznámenie pre poškodzovanie dobrého mena.

Pútač, ktorý sa objavil pred mestskou časťou Šidlovec, poškodzuje dobré meno nášho združenia, ale hlavne viktimizuje naše klientky, pretože hovorí o tom, že Šidlovčania chcú škôlku, a nie hracie automaty. Je to absolútne scestný nápad spájať nás s hracími automatmi, pretože množstvo našich klientok si prešlo súkromným peklom práve pre manželov či partnerov, ktorí podľahli hráčstvu. Pútač v elektronickej podobe bol rozposlaný na emailové adresy poslancov a rôznych osobností mesta i predstaviteľov Úradu vlády SR, ktorý je donorom nášho projektu. Na to sme už nemohli nereagovať. V maily sa totiž hovorí o tom, že Šidlovčania žiadajú o pomoc pred takzvanou pomocou od ľudí, ktorým ide iba o chamtivé, ekonomické a egoistické zámery. Toto už považujeme za poškodzovanie dobrého mena“, uviedla Apolónia Sejková, predstaviteľka občianskeho združenia MYMAMY, ktoré realizuje projekt Bezpečného domu.

Keďže však má združenie nielen stavebné povolenie, ale aj ukončené a schválené výberové konanie, potvrdila, že na stavbe sa už pracuje. Aktuálne riešia problémy so strechou a znovu napojenie objektu na elektrinu. Priznala však, že práce sa možno na chvíľu zastavia pre problémy, ktoré sa na stavbe vyskytli.

Ako povedala Sejková, v budove vznikne aj miestnosť, ktorá bude k dispozícii nielen na zasadania výborov mestskej časti, ale i na rôzne aktivity miestnych obyvateľov. Ihriská a oddychové zóny v blízkosti objektu v nájme nemajú a Šidlovčania ich budú môcť plne využívať.

Na stavebné práce má združenie spolu približne 450.000 eur a zvyšných viac ako 158.000 eur pôjde na zariadenie, prevádzkové náklady a zlepšenie profesionálnej úrovne poskytovaných služieb. Bude tam zamestnaná expertka na prácu s deťmi a celkovo sa chce združenie venovať zlepšovaniu vzťahov matiek a detí, ktoré si prešli násilím v domácnosti. V tom im budú pomáhať aj nórski partneri a výsledkom bude manuál. V rámci projektu tam bude pracovať 10 ľudí na celý i čiastočný úväzok. Vznikne 10 buniek pre matky s deťmi, ktoré odišli z domácností, kde zažívali násilie. Zároveň tam bude centrum akútnej pomoci a priestor na ubytovanie matky s deťmi alebo samotných detí, ktoré náhle prídu o strechu nad hlavou.

Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Prešove sa problému bezpečného domova na Šidlovci venovali aj na pondelkovom (26.1.) rokovaní. Museli sa totiž vyjadriť nielen k petícii za, ale aj proti jeho stavbe. Po dlhej debate podporilo petíciu za stavbu Bezpečného ženského domu 19 z 31 poslancov.

Súvisiace články
21.1.2015 Nový útok na bezpečný ženský dom MyMamy 12.9.2014 V meste sa spisovala petícia za i proti domu pre týrané ženy
Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK