Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Pre Prešovský kraj prichádza nová možnosť na rozvoj zamestnanosti a turizmu, inšpirácia vznikla vo Veľkom Šariši

Mesto Veľký Šariš, ktoré má viac ako päťtisíc obyvateľov a niekoľko storočnú históriu, je známe nielen tým, že je významným centrom slovenského pivovarníctva, ale aj tým, že sa v ňom začala písať významná kapitola rozvoja mimovládneho sektora Prešovského kraja, a to aj vďaka vzniku grantového programu Občianska voľba Pivovaru Šariš, ktorý trval celých desať rokov.

Ako povedala správkyňa Nadácie Veľký Šariš, Mgr. Štefánia Lenzová: „Táto spolupráca naštartovala množstvo zaujímavých projektov, ktoré sa postupne stali tradíciou a impulzom pre ďalších, ktorí majú záujem podporiť rozvoj regiónu či ľudí vo svojom okolí.“

Z pivovaru prichádza grantový program Šariš ľuďom
Už v tomto roku prichádza pre Prešovský kraj celkom nová možnosť, ako otvoriť nové cesty pre jeho prosperovanie. Komunitné nadácie Veľký Šariš a Pivovary Topvar vyhlásili v decembri grantový program s názvom Šariš ľuďom. Sumu 16 600 EUR venuje na projekty, ktoré podporia zamestnanosť, najmä žien seniorov a telesne znevýhodnených občanov, a také nápady, ktoré pomôžu rozvoju cestovného ruchu.

Chce poukázať na nové možnosti, ako sa dá budovať prosperita, keďže Prešovský kraj má potenciál na rozvoj cestovného ruchu a ruka v ruka s tým by mohli vzniknúť nové príležitosti na rozvoj zamestnanosti. „Inšpirovali nás ľudia: ich mimoriadny ohlas na podujatia ako Deň otvorených dverí Pivovaru Šariš, ktorý bol počtom návštevníkov druhým najväčším festivalom svojho druhu na Slovensku, záujem o vybudovanú pivovarnícku expozíciu v Mestskom múzeu vo Veľkom Šariši či takmer stopercentná zamestnanosť absolventiek rekvalifikačného kurzu, ktorý sme podporili prostredníctvom spolupráce s Komunitnou nadáciou Veľký Šariš, “ opísala vznik grantového programu Miroslava Remenárová z Pivovarov Topvar.

Šancu na získanie finančných prostriedkov z grantového programu Šariš ľuďom majú neziskové organizácie, občianske združenia, neziskové fondy a nadácie z celého Slovenska, ktoré pošlú svoj projekt do 13. 2. 2015 na adresu Komunitná nadácia Veľký Šariš, Nám. Sv. Jakuba 26, 082 21 Veľký Šariš. Viac informácií sa nachádza na www.pivovarytopvar.sk.

Ako vo Veľkom Šariši naštartovali cestu k rozvoju cestovného ruchu?
Vďaka spolupráci Komunitnej nadácie Veľký Šariš s Pivovarmi Topvar sa podarilo položiť základ pre rozbehnutie aktivít v oblasti podpory turizmu prostredníctvom projektu Moje mesto Veľký Šariš. Napriek viac ako 800-ročnej histórii mesta Veľký Šariš, o ktorom pochádza prvá písomná zmienka z roku 1217, nebola vydaná v posledných rokoch žiadna ucelená publikácia o tomto historicky významnom meste, ktoré sa nachádzalo na križovatke obchodných ciest medzi Balkánom a Pobaltím. Zo skúseností Komunitnej nadácie Veľký Šariš vyplynulo, že aj samotní obyvatelia Veľkého Šariša a blízkeho okolia nemajú dostatok vedomostí o meste a regióne. A tak vznikol nápad osloviť pamiatkárov a historikov, aby sa podarilo priblížiť miestnym obyvateľom, ale aj turistom zaujímavé miesta vo Veľkom Šariši a okolí. Výsledkom tejto snahy bolo vytvorenie a vydanie prezentačnej publikácie Moje mesto Veľký Šariš, ktorej autorom je pani Anna Nagyová.

Hoci je mesto Veľký Šariš už viac ako polstoročia späté s Pivovarom Šariš a pivovarníctvo má v tomto kraji dlhú historickú tradíciu, návštevníci mesta nemali okrem Dňa otvorených dverí Pivovaru Šariš príležitosť dozvedieť sa viac. Vďaka nadšeniu a ochote odborníkov aj spolupracovníkov Komunitnej nadácie Veľký Šariš vznikla stála expozícia o pivovarníctve v Mestskom múzeu a galérii vo Veľkom Šariši v rámci výstavy MOJE MESTO VEĽKÝ ŠARIŠ, ktorej poslaním je sprostredkovať jeho obyvateľom informácie o hodnotách regiónu Veľkého Šariša aj o jeho pivovarníckej tradícii. Vernisáž výstavy sa konala pri príležitosti osláv 15. výročia činnosti Komunitnej nadácie Veľký Šariš. Mestské múzeum a galéria pôsobí v priestoroch starej farskej budovy, nazývanej aj Stará fara, a aj jej interiér sa podarilo upraviť vďaka financiám a spolupráci s Pivovarmi Topvar.

Keďže k dominantám okolia Veľký Šariš patrí hrad Šariš, podarilo sa obnoviť náučný chodník a boli osadené náučné tabule o hrade, ale aj o faune a flóre v zóne s najvyšším stupňom ochrany. Tieto kroky boli prvými, ktoré otvorili cestu novým možnostiam na dlhodobé a cielené budovanie cestovného ruchu v tejto oblasti.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK