Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Krajský súd rozhodol, A. Ernst je stále hlavným kontrolórom mesta Prešov

Alexander Ernst je stále hlavným kontrolórom mesta Prešov. Rozhodol o tom dnes Krajský súd (KS) v Prešove. Zmenil tak rozhodnutie okresného súdu z minulého roka.

Alexander Ernst
Alexander Ernst

Ako uviedol hovorca KS Michal Drimák, sudca sa vyslovil, že funkcia hlavného kontrolóra u žalobcu stále trvá. Aktuálne má súd 30 dní na písomné vyhotovenie rozhodnutia v tejto veci. Odvolanie nie je možné.

Som rád, že krajský súd potvrdil to, čo od začiatku tvrdím, že som nepochybil a splnil si to, čo som mal. Ja sa so sekerou do práce nebudem dobíjať, uvidíme, ako rozhodne súčasná primátorka. Prečítam si rozsudok, poradím sa s právnikmi, predpokladám, že ak mi nezanikla funkcia, moje nároky sú jasné“, povedal po vyhlásení rozsudku Alexander Ernst.

Zatiaľ sa nevedel vyjadriť k tomu, či bude od mesta požadovať celý svoj plat, keďže na základe predbežného opatrenia súdu mal každý mesiac do rozhodnutia dostávať 500 eur, avšak jeho plat bol predtým 1989 eur. Uviedol, že do práce príde, keď ho vyzvú.

Právny zástupca mesta Martin Staroň, ktorý prevzal právne zastúpenie iba v stredu (28.1.), uviedol, že k verdiktu sa vyjadrovať nebude, no primátorka Andrea Turčanová podľa jeho slov bude rešpektovať rozhodnutie súdu. Turčanová je momentálne služobne mimo mesta, cez svoju hovorkyňu Veroniku Kmetóny Gazdovú však informovala, že výkon funkcie hlavnému kontrolórovi umožní bezprostredne po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia.

Mesto na poslednú chvíľu zmenilo právne zastúpenie, no nezmenilo názor. Právny zástupca M. Staroň počas pojednávania uviedol, že trvajú na predchádzajúcich tvrdeniach a žiadajú potvrdiť rozsudok okresného súdu. Súčasná primátorka Andrea Turčanová bola však v minulom volebnom období jednou z tých poslancov mestského zastupiteľstva, ktorí s postupom Pavla Hagyariho nesúhlasili a Ernsta sa zastávali. Mestu bola doručená zároveň mimosúdna dohoda, avšak k jej podpisu nedošlo.

Bývalý primátor mesta Prešov Pavel Hagyari kontrolórovi vo februári 2014 listom oznámil, že jeho funkcia zanikla. Dôvod bol ten, že sa do 30 dní od nástupu do funkcie nevzdal členstva v radách dvoch materských škôl predpísaným spôsobom. Exprimátor to zistil v januári minulý rok na základe anonymného listu. Hlavný kontrolór však obvinenia odmietal.

Ernst sa členstva vzdal ústne hneď po zvolení do funkcie hlavného kontrolóra 24. júna 2013. Následne sa písomne členstva v radách škôl vzdal aj listom, ktorý adresoval len riaditeľkám, nie mestu, ktoré je ich zriaďovateľom. Na podporu kontrolóra sa v meste vtedy podpisovala aj petícia. Okresný súd dal v septembri 2014 v spore za pravdu Hagyarimu ako štatutárovi mesta a zamietol, že by výkon funkcie či pracovný pomer A. Ernsta s mestom trval.

Súvisiace články
2.2.2015 A. Turčanová sa chce na termíne nástupu kontrolóra do práce dohodnúť 26.5.2014 Poslanci žiadajú primátora, aby umožnil kontrolórovi výkon jeho funkcie 31.3.2014 Zastupiteľstvo schválilo voľbu kontrolóra, Ernst tvrdí, že protizákonne 18.3.2014 Okresný súd vydal predbežné opatrenie vo veci hlavného kontrolóra mesta
Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK