Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Je o prenájom mestských priestorov záujem?

Materiálom, ktorý je pravidelne predkladaný na rokovania mestského zastupiteľstva, sú majetkové prevody, v nemalej miere ide o prenájmy mestského majetku a pod.

Pravidelnosť ide v tomto prípade ruka v ruke s rozsahom tohto materiálu, keďže majetkové prevody sú spravidla najobjemnejším dokumentom zasadnutí. Je o takéto prenájmy či predaje záujem?

Predaj a prenájom nehnuteľného majetku mesta tvorí spravidla dôležitú časť nedaňových príjmov jeho rozpočtu. Mesto Prešov však môže v zmysle zákonov predávať svoj majetok len na základe rozhodnutia zastupiteľstva, v prípade prenájmov však v zmysle právnych predpisov je prenájom v niektorých prípadoch v kompetencii zastupiteľstva, v iných v kompetencií štatutára, z čoho vyplýva aj rozdielnosť procesov pri uzatváraní nájomných vzťahov. Počet nájomných zmlúv uzatvorených medzi mestom Prešov a záujemcami sa dostáva k hranici 100 zmlúv ročne.

Mesto môže veci, ktoré dočasne nepotrebuje na plnenie svojich úloh, a prebytočný majetok prenechať na základe nájomnej zmluvy do užívania inej právnickej alebo fyzickej osobe, pričom postupuje podľa platných predpisov. V podmienkach mesta Prešov je postup prenechávania majetku mesta do nájmu právnickým osobám alebo fyzickým osobám v zmysle Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č. 9/2011, ktorým sa určujú Zásady hospodárenia a nakladania s majetkom mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č. 1/2012 a Všeobecné záväzného nariadenia mesta Prešov č. 6/2013. Konkrétny postup pri prenajímaní majetku mesta rieši interná smernica, na základe ktorej oddelenie mestského majetku zabezpečuje procesy z nej vyplývajúce, a to hlavne vyhlasovanie obchodnej verejnej súťaže (OVS) na prenájom voľných nebytových priestorov vo vlastníctve mesta Prešov. V prípadoch prenájmu nehnuteľností na dobu 1 resp. 3 roky môže byť zmluva uzatvorená na základe súhlasu štatutára. V ostatných prípadoch, t. j. zmluva na dobu neurčitú, resp. dlhšie obdobie, alebo v prípade zmlúv uzatváraných za symbolické nájomné, je nájomná zmluva uzatvorená na základe prijatia uznesenia zastupiteľstva.

Pre potreby vyhlasovania predmetnej OVS sú povinní jednotliví správcovia poskytnúť zoznam voľných nebytových priestorov spolu s určením ceny nájmu, po ukončení termínu na predkladanie ponúk sa ponuky komisionálne vyhodnocujú. Komisia následne vydá odporúčanie štatutárovi mesta prijať alebo neprijať ponuku na prenájom, výsledkom je súhlas na uzatvorenie nájomnej zmluvy, zmluvy uzatvárajú jednotliví správcovia. Tieto súťaže sú pravidelne zverejňované na internetovej stránke mesta, na úradnej tabuli, v regionálnej tlači a zároveň na stránke správcu zverejnenie jednotlivých voľných nebytových priestorov, v rámci ktorých je zároveň po dohode so správcom možné vykonať aj obhliadku. V aktuálnom zozname voľných nebytových priestorov k 22.1.2015 je možné nájsť rôzne nebytové priestory v zdravotných strediskách, od obchodných priestorov na Hlavnej ulici, až po nebytové priestory na voľno časové aktivity v rôznych častiach mesta.

ODKAZ NA ZOZNAM VNP:
http://www.presov.sk/portal/?c=12&id=18968

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK