Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Na mestskom úrade plánujú prepustiť 17 zamestnancov

Na Mestskom úrade v Prešove sa bude prepúšťať. V pláne je ukončenie pracovného pomeru približne so 17 zamestnancami. Pre novú organizačnú štruktúru, podľa ktorej bude mať od marca mestský úrad osem odborov, 20 oddelení a samostatne kanceláriu primátorky, však budú musieť na mestskom úrade nielen prepúšťať, ale aj vyplácať odstupné.

Na to má mesto v rozpočte 135.000 eur, s vyplatením "zlatých padákov" primátorka Andrea Turčanová nepočíta, v tomto prípade sa chce obrátiť na súd. Na mzdy, platy a ostatné osobné vyrovnania je celkovo v rozpočte mesta Prešov na rok 2015 vyčlenená suma viac ako 2,518 milióna eur.

V podstate ideme na počet zamestnancov, ako bol schválený v rozpočte, to znamená 235, zhruba 17 ľudí budeme musieť prepustiť. Posty vedúcich oddelení a vedúcich odborov sa majú obsadiť výberovým konaním a nepredpokladám, že by všetci obhájili svoje pozície. Predpokladám, že prepúšťať sa nebudú len ľudia z vedúcich pozícií, ale aj tí, čo nastúpili na úrad poslední, budú musieť prví odísť“, povedala primátorka.

Výberové konania budú vypisovať priebežne. Ako ďalej uviedla, zmeny na oddeleniach sa snažili riešiť vyvážene, niektoré oddelenia treba podľa nej posilniť a na niektorých je prezamestnanosť. V novej štruktúre boli vytvorené dve nové miesta v rámci oddelenia investičnej činnosti, konkrétne dve pozície stavebného dozoru, ktoré je podľa Turčanovej dlhodobo poddimenzované. Momentálne je vyhlásené napríklad výberové konanie na miesto odborného referenta na tlačovom oddelení, kde tiež nechce primátorka prepúšťať, ale posilniť ho.

Podľa prednostu MsÚ Jozefa Smetanu v porovnaní s viacerými krajskými mestami je táto štruktúra oveľa jednoduchšia, prehľadnejšia, a tým pádom aj systémovejšia.

Usporiadanie jednotlivých oddelení pod odbory bolo určené na základe príbuzných činností jednotlivých oddelení, najväčších väzieb medzi nimi, a to tak, aby jednotlivé oddelenia kooperovali navzájom a vytvorili jeden funkčný celok v rámci úradu“, vyjadril sa prednosta MsÚ. Dodal, že aj keď sa ráta s ukončením pracovného pomeru niekoľkých zamestnancov, nejde o žiadne hromadné prepúšťanie. Zúženie úradníckeho aparátu predstavuje finančnú úsporu na mzdách a odvodoch. Akú, zatiaľ na úrade konkretizovať nevedeli, pretože personálne otázky a finančné záležitosti s tým súvisiace sa budú riešiť až po 1. marci, keď vstúpi do platnosti nový organizačný poriadok.

Prednosta zdôraznil, že návrh bol predložený na pripomienkovanie obom odborárskym organizáciám (SLOVEZ a PARITA) i vedúcim zamestnancom, ktorí mali časový priestor na vyjadrenie.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK