Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Vyučovanie s pesničkami od Pavla Hammela

Netradičné vyučovanie zažijú po jarných prázdninách druháci z triedy pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním prešovskej základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove.

Piesne Pavla Hammela ich budú sprevádzať počas celého marca, ako vo vyučovaní, tak aj v mimoškolskej činnosti.

Spôsob vzdelávania v štýle "Škola hrou", usiluje o to, aby škola nebola pre žiakov stresovým faktorom. Škola, ktorej vzdelávanie uplatňuje túto požiadavku, sa snaží vytvoriť pre žiakov také podmienky, aby žiaci navštevovali školu radi. V duchu tohto hesla sme pripravili pre druhákov vyučovanie, ktoré bude spočívať v spoznávaní pesničiek Pavla Hammela v škole, na vyučovacích hodinách. Hlavnou myšlienkou je oboznámenie sa s jedinečnou Hammelovou tvorbou, a využitím pesničiek počas hodín slovenského jazyka, matematiky, vlastivedy, prírodovedy, ale aj činnosti v klube nadaných detí Prešov.

V rámci vyučovania tak žiaci spoznajú pesničky určené pre ne, a to na slovenskom jazyku (chápaním jazyka - textov piesní ako nástroja myslenia a komunikácie medzi ľuďmi, vlastnú tvorbu jazykových prejavov, prácu s informáciami, a to formou hry, rôznych aktivít v rámci rozvoja čitateľskej gramotnosti, tvorbe rýmov, zmenou obsahu slov v texte, ale aj "voľným" memorovaním piesní, či vytváraním čitateľských listov z pesničiek), na hodine matematiky (rozvíjaním myslenia, ktoré je potrebné pri riešení problémov v každodenných situáciách, matematickými príkladmi vychádzajúcimi z textov vybraných piesní), na hodine vlastivedy (tvorbou myšlienkových máp podľa obsahu textov -slov a detskej fantázie na základe počutia piesní), hodine prírodovedy (činnosti zamerané na podnecovanie prirodzenej zvedavosti a skúmanie javov a udalostí, ktoré sú spojené so samotným a bezprostredným životným prostredím), ale aj v mimoškolskom prostredí a práci v klube nadaných detí Prešov (ako inšpirácia pri tvorbe detských umeleckých diel - pri kreslení, modelovaní, maľovaní, učení sa piesni a ich spievaní).

Inšpiráciou nám budú pesničky z tvorby Pavla Hammela určenej (nielen) deťom. Výber naozaj nie je ľahký, keďže Hammelova tvorba je skutočne bohatá. Spomedzi množstva pesničiek sme si vybrali tieto: Vrabec Vševed, Medulienka, Zázračné topánky, Pred školou, za školou, Zasadíme strom, Lokomotíva, Zelený papagáj, Mechy Biely bocian, Sánkovačka, Pieseň pre malé dievčatko, Zelený pa-pa-pagáj, Nechceme šľahačku, Komu sa neľúbi, ten nech si zatrúbi, Pieseň spod klobúka, Lipipi lumpipi rumpipi rup, Bublinka, Abraka dabra, Pieseň o stratenej vianočnej rozprávke, Zimuška, ...

Svet fantázie obľúbeného albumu od slovenskej skupiny Prúdy a Pavla Hammela Šlahačková princezná už žiaci spoznali v minulom školskom roku. Túto rockovú rozprávku zo sveta fantázie si žiaci vypočuli a ilustrovali.

Výsledky práce druhákov, v rámci využitia Hammelových pesničiek vo vyučovaní, si môžete prezrieť počas marca na webovej stránke www.nadanedieta.sk. Okrem toho, že sa všetci veľmi tešíme na "rozprávkové" piesne, potešila nás aj "pomocná ruka" samotného speváka Pavla Hammela, ktorý venoval žiakom svoje fotografie s podpisom, hudobné CD The Best of Pavol Hammel a súhlasil s použitím jeho skladieb v rámci vyučovania a rovnako aj na našej webovej stránke.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK