Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Nie je kontrola ako kontrola

Prešovská primátorka včera rozšírila svoj ranný zvyk kontroly mesta – okrem čistoty mesta a dopravnej situácie si pozrela aj Ekopark. Z pohľadu dneška tak bolo zhodnotené, že nie je kontrola ako kontrola.

Primátorka Andrea Turčanová začína pracovné dni špecificky - každodennou „kontrolou“ čistoty mesta, dopravnej situácie, ktorú považuje za najviac zanedbávanú a z pohľadu Prešovčanov za „najbolestivejšiu“, ako aj iných problémov, ktoré postupne rieši. Včera ale pre zmenu zamierila do EkoParku, v ktorom si okrem zrevitalizovaného areálu či nových prvkov, pozrela aj najnovšie zoologické prírasty - tri malé jahniatka.

Najnovší členovia prešovskej rodiny zvierat v EkoParku Holá Hora dostali mená Alexander, Albín a Anežka. Včera ich osobne videla aj primátorka, ktorá bola tiež milo potešená z prostredia, nových prvkov, ako aj z rozrastajúcej sa rodiny zvierat, keďže na svet sa hlásia aj kozliatka. Primátorka vyslovila podporu akciám, ktoré sú naplánované v rámci voľno časových aktivít pre rodiny s deťmi, školské akcie, ako aj rozšírenie aktivít pre detičky so zdravotným postihnutím.

Naopak, čistenie verejných plôch a komunikácii po zime sa v Prešove uskutočňuje už tretí týždeň, napriek tomu sú výsledky z pohľadu primátorky nedostačujúce. „Našou snahou je zabezpečiť čistenie chodníkov po zime promptne a bez časových zdržaní, “ uviedla primátorka. Mesto v tejto súvislosti spolupracuje s ÚPSVaR v Prešove a využíva pracovníkov v rámci menších obecných služieb. "Túto oblasť posilňujeme, momentálne máme približne 100 pracovníkov, plánujeme ich počet zvýšiť, prijali sme ďalších 8 koordinátorov, pretože našim cieľom je efektívnejšie a konkrétnejšie rozdelenie týchto pracovníkov na území mesta, “ uviedla primátorka Andrea Turčanová, ktorá v týchto dňoch vynakladá maximálne úsilie na to, aby sa tento počet pracovníkov zvýšil na cca 350.

Prioritnou oblasťou primátorky je vo všeobecnosti doprava. „Denne evidujem jej boľavé miesta, kolóny, upchané cesty. Riešenie naberá na intenzite. Už začiatkom tohto roka som zriadila Poradnú komisiu pre dopravu zloženú z odborníkov v tejto oblasti, ktorá má za cieľ riešiť problematiku cestnej infraštruktúry, dopravnej obslužnosti, plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky vrátane zelenej vlny, parkovacej politiky a podobne, “ uviedla primátorka. V súvislosti s oblasťou cestnej infraštruktúry je dôležité riešenie problému cesty 1/68 v úseku od Sabinovskej ul. po Železničnú stanicu a preložka tejto súčasnej trasy, nevyhnutnou prioritou je výstavba cesty R4.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK