Sobota, 18. máj 2024
Meniny má Viola | zajtra Gertrúda

Do Baku sa kvalifikovali Čižnárová s Vícenom

Slovensko bude mať na európskych hrách zastúpenie vo dvojhre mužov a žien.

Účasť našich reprezentantov potvrdil už aj SOV, ktorý reagoval na oficiálnu pozvánku od organizátora hier na základe splneného kvalifikačného rebríčka.

Účastníkom mužskej dvojhry sa stal Jarolím Vícen, narodený 1.októbra 1989 v Bratislave. Študent Ekonomickej univerzity na katedre medzinárodného obchodu v odbore Medzinárodný obchod začal s bedmintonom v šiestich rokoch. Prvú medailu (bronzovú) na majstrovstvách Slovenska dospelých získal v roku 2007 vo štvorhre mužov po boku Jakuba Klačanského (CEVA Trenčín). Počas doterajšej kariéry získal tri tituly majstra Slovenska vo dvojhre mužov a spoločne s tímom Betpres Košice triumfoval v najvyššej slovenskej súťaži družstiev celkovo štyrikrát. Okrem toho patria medzi jeho najväčšie úspechy tretie miesta na medzinárodných podujatiach Slovak Open 2013 a Nigeria International 2014 či osemfinálové účasti na podujatiach Russian Open 2013 a 2014 K&D Graphics (USA). Vícen sa dokonca stal päťnásobným víťazom českej Extraligy a spolu s tímom TJ Sokol Veselý Brno Jehnice sa mu na klubových majstrovstvách Európy podarilo získať dvakrát tretie miesto. Okrem českej a slovenskej extraligy si reprezentant zahral aj maďarskú a druhú najvyššiu francúzsku ligu, kde obliekal dres Aire-sur–la-lis. V oboch prípadoch skončili jeho tímy na tretích priečkach. Slovák aktuálne žije a trénuje v Prahe pod vedením holandského trénera Dickyho Palyamu. Na turnaje sa pripravuje s kvalitnými spoluhráčmi, ktorými sú napríklad český olympionik Petr Koukal, Holanďan Nick Fransman či dánsky TOP hráč Christian Lind Thomsen.

V ženskej časti sa na prvé európske hry prebojovala Jana Čižnárová, narodená 10.septembra 1993 v Trenčíne. Študentka Univesity of Birmingham v odbore N200, BSc. Business Management vo Veľkej Británii začala s bedmintonom v desiatich rokoch. Svoju prvú medailu na majstrovstvách Slovenska v kategórii dospelých získala v roku 2010 vo štvorhre žien po boku Katky Jargašovej (M-Šport Trenčín). Odvtedy sa jej darilo najmä na medzinárodnej scéne. Ako juniorská reprezentantka vybojovala v roku 2011 prvé miesto vo dvojhre na medzinárodnom podujatí Czech Junior International. V tom istom roku získala aj tretie miesto na domácom podujatí Victor Slovak Junior a o rok neskôr sa tešila z bronzu na turnaji Yonex Polish Junior International 2012. Okrem juniorských úspechov sa v roku 2012 stala aj akademickou majsterkou Slovenska a v roku 2014 vybojovala na akademických majstrovstvách Veľkej Británie striebro, pričom získala ocenenie top hráčky (BUCS). K jej úspechom v kategórii dospelých bezpochybne patrí tretie miesto na Lagos International 2014 či piate miesta na Brazil Grand Prix 2014, Brazil International Challenge 2014 a Puerto Rico International Challenge 2014. Hráčka Tímu Rio doteraz ale nezískala titul majsterky Slovenska vo dvojhrie žien. V roku 2011 jej patrilo tretie miesto a v roku 2012 stála na striebornej priečke. Čižnárová sa ale teší z titulu majsterky vo štvorhre žien, kde v roku 2014 zvíťazila po boku Gabriely Zabavníkovej (Lokomotíva Košice). Aktuálna jednotka slovenského rebríčka si okrem najvyššej slovenskej súťaže družstiev, v ktorej štartovala za domáci klub M-Šport Trenčín zahrala aj francúzsku ligu, kde tento rok oblieka dres Red Star Mulhouse. Slovenka sa na podujatia pripravuje buď v domácom prostrední pod vedením Michala Matejku, alebo v Birminghame pod dohľadom Lorraine Cole.

A aké boli prvé reakcie slovenských reprezentantov na to, že v júni vycestujú do Baku?
„Ak sa pýtaš, či mojim cieľom bolo dostať sa na hry do Baku, tak musím povedať, že áno a veľmi. Veď na tento turnaj sú nominovaní len najlepší hráči z jednotlivých krajín a byť pri zrode niečoho nového je vždy dobrý pocit. Hlavne keď vieme, že ostatné kontinenty už svoje hry majú. Veľmi sa teším na hry v Baku, veľmi sa teším aj na Baku, ktoré bolo neúspešným kandidátom na usporiadanie OH. Vo všetkých bývalých ruských krajinách si športovcov vážia, sú srdeční a priateľskí, čo má pre atmosféru hier pozitívny náboj a v nemalej miere aj pre športovcov.“ Jarolím Vícen

„Mojím hlavným cieľom a veľkým snom je kvalifikovať sa na OH do Ria. No priebežne som samozrejme sledovala aj postupové rebríčky na Európske hry a verila že to vyjde. Z kvalifikácie do Baku mám veľkú radosť a veľa to pre mňa znamená. Verím, že to bude skvelá udalosť a získam nové skúsenosti do ďalších turnajov olympijskej kvalifikácie.“ Jana Čižnárová

Mohlo by Vás zaujímať
3b HbL VÝCHOD: Pred posledným kolom základnej časti a Play OFF, už len zopár otáznikov.
Do Play OFF regionálnej 3b Hokejbalovej ligy VÝCHOD zostáva mužom odohrať posledné, dohrávané ligové kolo a začne sa boj o poháre najcennejšie. A ako si počínali Vaše družstvá, si pozrite v nasledujúcich riadkoch.
Obnovené značenie na cyklotrasách v Prešovskom kraji
V novej sezóne čaká cyklistov 400 km obnoveného značenia a počas roka pribudne ďalších 320 km PREŠOV, 25. apríl 2024 – Na cyklistov v Prešovskom kraji čaká v novej sezóne 400 km obnoveného značenia. Počas roka 2024 prejde obnovou ďalších vyše 300 kilometrov. Obnovu značenia cyklotrás zabezpečila Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska.
Prešovskí volejbalisti definitívne na nepopulárnom 4. mieste
V sobotu pokračovala tretím zápasom séria o bronzové medaily Niké Extraligy mužov medzi volejbalistami VK MIRAD UNIPO Prešov a TJ Spartak Myjava. Napriek veľkej bojovnosti sa domácim hráčom nepodarilo sériu zdramatizovať a po prehre 2:3 (20:25, 25:23, 25:14, 22:25, 12:15) si Kopaničiari z metropoly Šariša odviezli cenné kovy. Vo finále hranom na 4 výhry sa hráčom Bratislavy podarilo vyrovnať sériu o majstrovský titul proti Komárnu na 2:2.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK