Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Železničná stanica v Pečovskej Novej Vsi prejde rekonštrukciou.

Železničná stanica v Pečovskej Novej Vsi je dopravným uzlom nie len pre domácich, ale aj pre obyvateľov okolitých obcí, ktoré nemajú vlakové spojenie.

Stanica však roky postupne chátrala a po tom čo bol ukončený predaj lístkov sa stala neraz aj terčom vandalov. Cestujúcich trápili najviac kaluže vody a blata, ktoré sa tvorili v čase dažďov a topenia snehu. Vtedy bolo priam nemožné dostať sa k vlaku suchou nohou. Cestujúci sa sťažovali aj na zamknutú čakáreň, chýbajúce lavičky a odpadkové koše.

Vedenie obce sa rozhodlo situáciu riešiť. Nakoľko areál stanice patrí Železniciam Slovenskej republiky obec adresovala list Oblastnému riaditeľstvu v Košiciach. Jeho výsledkom bolo pracovné stretnutie na obecnom úrade, kde sa hľadali možnosti ako danú situáciu riešiť.
Výsledkom stretnutie je dohoda o rozsiahlej rekonštrukcii celého areálu. Okrem novej fasády budovy stanice sa opraví aj strecha a sprístupní čakáreň. V nej pribudnú knihy, mapa obce a tipy na výlety v okolí. Upraví sa aj prístup k nástupišťu tak, aby sa už netvorili kaluže vody a blata. V internetovej ankete na facebook-ovej stránke obce mohli priamo občania a cestujúci napísať, aké zlepšenia v rámci mesiac dlhej rekonštrukcie navrhujú. Po skončení všetkých stavebných prác si obec celý objekt od železníc bezplatne prenajme a bude sa oň starať. Obec navyše plánuje rozšírenie kamerového systému, ktorý zvýši bezpečnosť cestujúcich a zabráni vyčíňaniu vandalov.

Železničná zastávka Pečovská Nová Ves je súčasťou trate Plaveč-Košice a v pracovných dňoch zastavuje v obci vlak až tridsaťjedenkrát. Predovšetkým v rannej a popoludňajšej špičke je tento druh dopravy využívaným spojením. Po zavedení bezplatného cestovania pre študentov sa záujem o cestovanie vlakom ešte zvýšil.

Mohlo by Vás zaujímať
Sekčovská ulica bude čiastočne uzavretá
Mesto Prešov informuje vodičov o čiastočnej uzáverke Sekčovskej ulice v termíne od 22. do 26. apríla pre výkopové práce.
Aktualizácia dopravných obmedzení v meste
V Prešove dochádza k aktualizácii súčasných dopravných obmedzení v súvislosti s rekonštrukciou mosta na Lesíku delostrelcov. Do premávky sú zavádzané postupne od pondelka 15. 4. 2024. Sú výsledkom niekoľko-týždňového zberu dát a hľadania možností zefektívnenia premávky počas trvania stavebných prác.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK