Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Polícia upozorňuje: Vodiči pozor, najzraniteľnejší účastníci opäť vyrážajú na cesty

Všetci to dobre poznáme. Čím teplejšie počasie, tým viac ľudí vonku. Na cestách, v uliciach, pri hrádzach, na ihriskách pribúdajú motorkári, športuchtiví jedinci, skejtbordisti, korčuliari, cyklisti, mamičky s deťmi i deti samé.

Preto treba zvýšiť pozornosť, predvídať a včas reagovať.

Od začiatku roka už prišlo o život 39 vodičov a spolujazdcov, traja motocyklisti, 18 chodcov a jeden cyklista. Len počas minulého týždňa prišli o život tri osoby. 55 ročného chodca v Rimavskej Sobote zrazil vodič osobného auta, keď prechádzal cez vozovku. Ďalší vodič v Trenčíne nedal prednosť oproti idúcemu motocyklu, na mieste zomrel 62 ročný motorkár. V okrese Brezno vyhasol život iba 17 ročného spolujazdca v osobnom aute, ktorého vodič vo vysokej rýchlosti narazil do stromu. Viac ako inokedy bude potrebná zvýšená opatrnosť, aby nedochádzalo k zbytočným úmrtiam.

Na cesty aj na dvoch kolesách
Motocyklisti a cyklisti ešte viac, majú oproti vodičom v autách veľkú nevýhodu, pretože pri páde nie sú dostatočne chránení. Snáď už ani netreba zdôrazňovať potrebu nosenia ochranného oblečenia, chráničov a prilby. Reflexné prvky sú rovnako dôležité. Vždy treba jazdiť podľa svojich schopností a zručností, prispôsobiť sa stavu cesty, počasiu i ďalším okolnostiam, ktoré možno predvídať. Vodiči áut si zase musia uvedomiť, že na cestách už treba počítať aj s týmito, dvojkolesovými účastníkmi. A tí sa zmestia aj tam, kde autá nie. Azda najdôležitejšie je preto sledovať spätné zrkadlá a situáciu okolo auta.

Odvážni chodci, korčuliari, skejtbordisti
Tma, slabo osvetlené ulice, chodci v čiernom, často pod vplyvom alkoholu. Nízko nad zemou „letiaci“ korčuliari, či skejtbordisti. V takýchto prípadoch je ťažké zabrániť nehode.
Za zníženej viditeľnosti musí mať chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe reflexné prvky alebo oblečený reflexný odev. Korčuliari a skejtbordisti sú tiež účastníkmi cestnej premávky a aj na nich sa vzťahujú predpisy, ktoré sú povinní dodržiavať. Korčuliari sa podľa zákona považujú za chodcov, preto povinnosti týkajúce reflexných prvkov sa vzťahujú aj nich. Chodci, ktorí prechádzajú cez priechod musia brať ohľad na prichádzajúce autá najmä tým, že neprechádzajú jednotlivo, ale v skupinkách. Pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva. Len čo vojde na cestu, nesmie sa tam bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať. To platí na priechode i mimo neho. Vodiči musia hlavne predvídať. Spomaliť najmä na miestach, kde je pravdepodobnosť výskytu chodcov. Kritické sú autobusové zastávky, často sa stáva, že chodec vybehne pred autobusom rovno pod kolesá auta.

Novinka zvaná Segway sa dostáva už aj na slovenské cesty
Tento dopravný prostriedok je využívaný už niekoľko rokov po celom svete a pomaly sa dostáva aj na naše cesty. Podľa zákona o cestnej premávke sa “segway“ považuje za nemotorové vozidlo za predpokladu, že jeho najväčšia konštrukčná rýchlosť nepresahuje 25km/h. Osoba pohybujúca sa na ňom sa považuje za vodiča a vzťahujú sa na ňu pravidlá predpísané zákonom o cestnej premávke pre vodiča a pre vedenie vozidla. Tieto „vozidlá“ musia byť vybavené takou reflexnou úpravou povrchu, či svietidlami, aby za hustej premávky alebo zníženej viditeľnosti boli neprehliadnuteľní. V záujme bezpečnosti vodiča segway odporúčame, aby takýto vodič počas jazdy používal ochrannú prilbu. Pri tomto dopravnom prostriedku treba brať do úvahy skutočnosť, že vzhľadom na druh pohonu vozidla môže byť pre ostatných účastníkov cestnej premávky aj nepočuteľný.

Mohlo by Vás zaujímať
Opitý vodič nebol držiteľom vodičského preukazu
29 ročný muž z Veľkého Šariša včera (09.04.2024) v skorých ranných hodinách viedol osobné vozidlo napriek tomu, že nie je držiteľom vodičského preukazu.
CÚ Prešov zaistil 1634 falzifikátov v hodnote 13 000 eur
Prešov - 09.04.2024: Predaj napodobenín a neevidovanie tržby v pokladnici odhalili kontroly Colného úradu (CÚ) Prešov v prvom štvrťroku tohto roka u podnikateľov. Celkovo bolo zaistených 1 634 kusov falzifikátov v hodnote viac ako 13 000 eur. Pri kontrolách e-kasy colný úrad uložil pokuty vo výške takmer 11 000 eur.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK