Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Deň advokácie pre verejnosť

Slovenská advokátska komora pripravuje každoročne bezplatné právne poradenstvo pri príležitosti Dňa advokácie pre verejnosť vo viacerých mestách na Slovensku. V stredu 22. apríla 2015 budú v čase od 9.00 h do 14.00hod právne rady ZADARMO poskytovať občanom advokáti, členovia Slovenskej advokátskej komory.

Ambróz Motyka, rodák zo Stropkova, je regionálnym zástupcom Slovenskej advokátskej komory pre prešovský kraj a na tohtoročný Deň advokácie 22. apríla začína 25. rok svojej advokátskej praxe.

Ako ste sa stali advokátom? Nelákali Vás aj iné právne profesie?

Po ukončení Právnickej fakulty UPJŠ v Košiciach som nastúpil na Okresný súd v Bardejove a po absolvovaní justičnej skúšky som vykonával funkciu sudcu na vtedajšom Mestskom súde v Košiciach. Keď sa po spoločenských zmenách v roku 1989 advokácia „otvorila“ a stala sa opäť slobodnou a nezávislou, ani chvíľu som neváhal a sudcovský talár som vymenil za advokátsku prax. Toto krásne povolanie ma lákalo svojou dynamikou a kreativitou, svojim poslaním byť stále pripravený pomáhať ľuďom, ktorí sa dostali do problémov a potrebujú právnu pomoc. Nesklamal som sa.

Podľa akých kritérií by sa mali ľudia pri výbere advokáta riadiť?

Práve výber advokáta je najťažším, ale aj najdôležitejším krokom. Mnohí advokáti sa špecializujú na konkrétne odvetvia práva, ale dôležitými sú aj povesť advokáta, odporúčanie a prvý dojem. Na internetovej stránke Slovenskej advokátskej komory je možné advokáta vyhľadať podľa jednotlivých krajov či miest alebo podľa jeho odbornosti.

Vzťah advokáta a klienta je v značnej miere o dôvere. Súhlasíte s týmto tvrdením?

Dôvera je prvý a najzákladnejší predpoklad funkčného vzťahu medzi advokátom a klientom. Ak má klient o svojom advokátovi akékoľvek pochybnosti, odborné či ľudské, alebo nebodaj naznačuje advokátovi nejaké „prepojenie“ na protistranu, je lepšie vzťah ukončiť. Advokát je ten, kto musí stanoviť problému klienta správnu „diagnózu“ a následne správny postup právnych krokov. Klient by mal advokátovi veriť, že ním navrhnuté riešenie je pre neho riešením najoptimálnejším. Dôležitá je aj vzájomná informovanosť o všetkých významných skutočnostiach, plnenie termínov a napokon aj korektnosť a serióznosť v jednaní a prístupe.

Ako sa určuje cena právnych služieb?

Cena sa zvyčajne určuje dohodou medzi advokátom a klientom a je závislá od právnej a časovej náročnosti riešeného prípadu. Odmena advokáta môže byť dohodnutá ako hodinová odmena, odmena za úkon, paušálna odmena, podielová odmena za úspešne ukončenú vec, pevne stanovená odmena alebo ich kombinácia. Prešovský región nie je o bohatých nadnárodných korporáciách, ale o vyššej miere nezamestnanosti a o ľuďoch, ktorí žijú takpovediac „od výplaty do výplaty“. Tomu sa často prispôsobuje aj odmena advokáta. Platí však, že najlacnejšou je právna služba pri prevencii, kedy sa klient správnym „nasmerovaním“ vyhne v budúcnosti problémom spojeným s vyššími výdavkami.

Čo v prípade, ak klient nemá dostatočné finančné prostriedky na právnu pomoc?

Pre ľudí, ktorých príjem nepresahuje 1,6 násobok životného minima bolo na Slovensku zriadené Centrum právnej pomoci s viacerými kanceláriami a konzultačnými pracoviskami. V prešovskom regióne sú to kancelárie v Prešove, Humennom a vo Svidníku a konzultačné pracovisko v Medzilaborciach. Centrom určení advokáti potom poskytujú osobám v materiálnej núdzi kvalifikované právne služby. Ako som už spomínal, v našom regióne nemajú ľudia nadbytok ekonomických a pracovných príležitostí, žijú skromne a často sú ľahkou korisťou úžery a rôznych nečestností zo strany viacerých nebankových subjektov a inkasných skupín. Takíto ľudia nachádzali a nachádzajú pomoc v spotrebiteľských združeniach zastúpených advokátmi, ktorí pre združenia a teda aj pre ľudí vykonávali služby pro bono. Práve Prešov je známy silnou spotrebiteľskou ochranou vychádzajúcou z verejného záujmu na ochrane slabších a ja som nesmierne rád, že ako advokát som bol pred rokmi medzi prvými, ktorí mohli prostredníctvom týchto združení pomáhať ľuďom v núdzi a zároveň formovať spotrebiteľské právne prostredie na Slovensku.

Ako oslávite tohtoročný Deň advokácie?

Advokáti budú aj tento rok 22. apríla počas Dňa advokácie bezplatne radiť v Bratislave, Košiciach, Žiline, Banskej Bystrici a v Prešove. V Prešove organizujeme túto akciu v spolupráci s mestským magistrátom kde nás nájdete v čase od 9-14 hod. Som príjemne prekvapený ústretovosťou radnice pri bezplatnom poskytnutí priestorov, ale aj záujmom kolegov advokátov participovať na bezplatnom poradenstve, pretože pomoc ľuďom v materiálnej núdzi patrí k noblese našej profesie.

Pri čom dokážete po náročnom dni zrelaxovať?

Od mladosti mám rád šport, preto lyže, bežky, bicykel, tenis aj futbal sú pre mňa ideálnym relaxom. Posedenie v kruhu priateľov, pri gitare, na ktorú hrávam, ale aj turistika a cestovanie doma aj v zahraničí. Ak zvýši čas, dobrá kniha.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK