Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Aprílové Dobývanie hradu trochu inak

Aktuálne pripravované hradné podujatie „Dobývanie hradu“, ktoré sa koná od roku 2012 v areáli hradu vo Veľkom Šariši na počesť dnes už 704. výročia obliehania hradu Šariš vojskami kráľa Karola Róberta z Anjou, tohto roku ponúka hneď viacero noviniek.

(ilustračné foto: smARTin)

Malí, či veľkí návštevníci sa už teraz môžu začať tešiť na rodinný výlet na šarišský hrad, kde to 26. apríla ožije naozaj pestrým programom. Organizátori pre Vás totiž pripravili nielen tradične zaujímavé atrakcie, akými sú dobývanie hradby, zážitkové tvorivé dielne pre deti, či ukážky rôznych historických remesiel (pletenie drôtených košieľ, šitie historických odevov, ručná kováčska vyhňa v ktorej sa bude kuť meč). Netradične môžete byť svedkami adaptácie rozprávky o Kráľovi Drozdej brade, prezentácie historických predmetov Archeoskanzenom Hanušovce, verbovačky, hradnej dobovej krčmy, ochutnať práve upečený domáci chlieb a čerstvo upečené voňavé pečivo z kamenno-hlinenej hradnej pece, povoziť sa na koňoch po vonkajšej ceste okolo celého hradu alebo zájsť so svojimi  ratolesťami do „Hladkárne“ (hradnej ZOO). Sprevádzať programom Vás budú skupiny historického šermu, všadeprítomní divadelníci a umelci, ako aj hudobníci, ktorí sľubujú bubnovú show a dobové dychové nástroje.

Originálnou novinkou tohto ročníka je tiež zavedenie hradnej lokálnej meny – groša a polgroša, ktoré sa stanú pre tento deň oficiálnym platidlom na celom hrade. Všetci návštevníci tejto akcie, kde je vstup úplne zadarmo, si budú môcť z podujatia odniesť hradné suveníry v podobe spomienkových predmetov a dobových výrobkov, alebo sa počas dobývania hradu pohostiť v stánkoch s občerstvením. Každým minutým grošom podporíte aktivity ďalšej obnovy hradu a jeho oživenia ďalšími akciami v rámci Kultúrneho leta 2015. Hlavnou novinkou je však zmena organizácie celej akcie, rešpektujúc zobúdzajúcu sa prírodu (rastliny a vtáctvo v chránenej krajinnej oblasti), ako aj požiadavky pamiatkárov na ochranu každého historického jestvujúceho alebo opraveného kameňa.

To, že sa bude poslednú aprílovú nedeľu na čo pozerať, čo zažiť, či vyskúšať potvrdzuje aj jeden z hlavných organizátorov Stanislav Tkáčik člen združenia Kultúrhrad Šariš: „Cieľom našich aktivít je oživenie hradného nádvoria človečinou, t.j. vytvoriť priestor ľuďom na ich prezentáciu, ľuďom, ktorí prídu načerpať pozitívnu energiu, aj tým, ktorí si prídu jednoducho len oddýchnuť. Snahou je sprístupniť akciu všetkým rodinám bez ohľadu na ich finančnú situáciu a zároveň ponúknuť životaschopný projekt pre všetkých, ktorí svojou troškou môžu a chcú sa stať súčasťou príbehu záchrany a oživenia hradu. A následne po akcii tú človečinu rozniesť do svojich domovov. Nikto sa nemusí obávať, že ak príde neskoro už nič nezažije.

Pripravili sme pre Vás postupné opakujúce sa výstupy v čase od 11:00 do 17:00. Všetkých srdečne pozývame.“
Dobývanie hradu 26. apríla 2015 je tak prvou tohtoročnou predzvesťou nezabudnuteľných zážitkov v krásnom prostredí Šarišského hradu a jeho okolia počas Kultúrneho leta 2015.

Podrobnejšie informácie: http://pis.sk/podujatie/4650/dobyvanie_sarisskeho_hradu_2015.html

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK