Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Slovenskí archeológovia ocenili hanušovský Archeopark

Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou získalo výročnú cenu Slovenskej archeologickej spoločnosti za rok 2014 za „významné popularizačné a edukatívne aktivity približujúce širokej verejnosti archeologické dedičstvo regiónu vybudovaním archeologického múzea v prírode Archeopark - živá archeológia“. Cenu si 15. apríla v Nitre prevzala riaditeľka múzea Mária Kotorová-Jenčová z rúk predsedníčky Slovenskej archeologickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied (SAS) Eleny Miroššayovej.

„Toto prestížne ocenenie je výrazom uznania práce nášho múzea pri popularizácii najstarších dejín východného Slovenska v inovatívnom a interaktívnom prostredí archeoparku, jedinečnom živom archeologickom múzeu. Odborníci, združení v profesijnej organizácii archeológov Slovenska, udelením ceny ocenili, že múzeu v Hanušovciach sa podarilo realizovať to, čo na Slovensku v takejto podobe - ako živého a udržiavaného organizmu - nemá obdobu, “ uviedla M. Kotorová-Jenčová. V prajnej kolegiálnej atmosfére poďakovala za ocenenie, ktoré je pre hanušovských múzejníkov veľkou vzpruhou a podporou, a predstavila členom SAS archeopark, jeho genézu, súčasný vzhľad a možnosti.

„Zážitkovým vzdelávaním, ktoré archeopark vynikajúco umožňuje, chceme dosiahnuť to, že si verejnosť bude naše kultúrne dedičstvo, často namáhavo odkrývané spod nánosov čias, viac ceniť, pretože ho bude poznať a bude mu rozumieť, “ pripomenula riaditeľka.

Význam ocenenia pre Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou dokresľuje aj skutočnosť, že druhým oceneným počinom roku 2014 bola medzinárodná aktivita - výstava hrobky Tutanchamóna na Slovensku. Vybudovanie archeoparku v Hanušovciach je teda v očiach slovenskej archeologickej obce rovnako významnou aktivitou, ako prezentácia jedného z najunikátnejších svetových archeologických objavov 20. storočia.

Výročná cena SAS za rok 2014 je pre Vlastivedné múzeum satisfakciou za námahu a obetavosť pri realizácii myšlienky archeoparku a zároveň záväzkom, aby toto archeologické múzeum v prírode skutočne žilo – činnosťou, ale najmä aktivitami samotných návštevníkov.

„Širokú verejnosť pozývame na návštevu oceneného archeoparku kedykoľvek v pracovný deň (návštevu je pred letnou sezónou potrebné vopred ohlásiť), predovšetkým však na dve veľké podujatia: 30. apríla, kedy sa uskutoční medzinárodný slovensko-poľský workshop pravekých a včasnostredovekých remesiel a bojových techník a 16. mája na archeofestival Tisícročia za palisádou, ktorý potrvá do neskorých večerných hodín v rámci Noci múzeí, “ pozýva do Hanušoviec Mária Kotorová-Jenčová.

Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK