Pondelok, 03. jún 2024
Meniny má Karolína | zajtra Lenka

Stropkov čaká kritické obdobie v doprave

Mesto Stropkov sa pripravuje na kritický polrok v doprave. V pondelok 27. apríla začína rozsiahla rekonštrukcia medzinárodnej cesty E371 v úseku Hunkovce – Šarišský Štiavnik.

Z dôvodu jej úplnej uzávery bude celá tranzitná doprava z hraničného prechodu Vyšný Komárnik presmerovaná na cestu I/15 vedúcu cez mesto a okres Stropkov. Situácia bude o to komplikovanejšia, že na hlavnom ťahu (ulici Hviezdoslavovej) v súčasnosti stále prebieha rekonštrukcia kanalizácie, ktorá bude pokračovať aj v ďalšom období na uliciach Mlynská a Nový riadok (v blízkosti najviac frekventovanej mestskej križovatky). „V najbližšom období očakávame enormný nárast počtu osobných áut i kamiónov prechádzajúcich cez Stropkov. Uvedomujeme si, že celé mesto sa musí pripraviť na krízový režim v doprave. V spolupráci s ostatnými orgánmi štátnej správy sa budeme snažiť, zvlášť v kritických častiach dňa, prijať opatrenia zamerané na zvýšenie bezpečnosti a plynulosti dopravy. Nevyhnutná je však aj spolupráca širokej verejnosti, ako aj rešpektovanie a dôsledné dodržiavanie pravidiel cestnej premávky, “ priblížil primátor Stropkova Ondrej Brendza. Miestnym školám, farnostiam, výrobným podnikov i ostatným inštitúciám adresuje samospráva v týchto dňoch výzvu, kde žiada širokú verejnosť o trpezlivosť i rešpektovanie prijatých opatrení.

Stropkovčanmi doteraz využívané neoznačené prechody budú zablokované, v meste pribudne nové vodorovné i zvislé dopravné značenie. Po analýze intenzity dopravy počas prvých dní sa predpokladá s obmedzením maximálnej povolenej rýchlosti, prípadne inštaláciou semaforov pred a za mestom. „Plánujeme zriadiť občianske hliadky, ktoré budú v najexponovanejších častiach dňa dohliadať na bezpečnosť v blízkosti priechodov pre chodcov. Obyvateľov mesta sme tiež vyzvali, aby vo zvýšenej miere používali reflexné prvky pri pohybe v meste i mimo neho. Vodiči aby dodržiavali maximálnu povolenú rýchlosť a boli ohľaduplní k ostatným. Takisto, aby v záujme zmiernenia dôsledkov enormného nárastu dopravy nielen na hlavnom ťahu, ale aj na miestnych komunikáciách, používali svoje motorové vozidlá pri ceste do centrálnej časti mesta efektívnejšie, “ doplnil primátor.

Dopravné obmedzenia budú mať vplyv aj na organizáciu viacerých pravidelných kultúrno-spoločenských podujatí v meste. Presmerovaná bude trasa 5. ročníka obľúbeného lampiónového sprievodu, ktorý sa uskutoční v predvečer 1. mája. Na poslednú chvíľu zmenili trasu 35. ročníka májových bežeckých pretekov Stropkovská dvadsiatka a zmeny sa dotknú aj stropkovského jarmoku konaného na prelome júla a augusta. „Čaká nás neľahké obdobie, preto bude potrebné v maximálnej možnej miere dbať o bezpečnosť svoju i ostatných. Veríme, že všetci spoločne zvládneme najbližšie mesiace bez kritických situácií. Na to však bude potrebná spolupráca všetkých zainteresovaných i širokej verejnosti, “ zdôraznil O. Brendza. Rekonštrukcia medzinárodnej cesty a s tým súvisiace obmedzenia budú trvať do konca októbra tohto roka.

Mohlo by Vás zaujímať
Na cestách pribudnú od 27.5. dve obmedzenia
Prešovčania sa musia od pondelka 27. mája 2024 pripraviť na dve dočasné obmedzenia. Jedno pribudne na Levočskej ulici a práce obmedzia dopravu aj na ulici Zborovská.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK