Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Stropkov čaká kritické obdobie v doprave

Mesto Stropkov sa pripravuje na kritický polrok v doprave. V pondelok 27. apríla začína rozsiahla rekonštrukcia medzinárodnej cesty E371 v úseku Hunkovce – Šarišský Štiavnik.

Z dôvodu jej úplnej uzávery bude celá tranzitná doprava z hraničného prechodu Vyšný Komárnik presmerovaná na cestu I/15 vedúcu cez mesto a okres Stropkov. Situácia bude o to komplikovanejšia, že na hlavnom ťahu (ulici Hviezdoslavovej) v súčasnosti stále prebieha rekonštrukcia kanalizácie, ktorá bude pokračovať aj v ďalšom období na uliciach Mlynská a Nový riadok (v blízkosti najviac frekventovanej mestskej križovatky). „V najbližšom období očakávame enormný nárast počtu osobných áut i kamiónov prechádzajúcich cez Stropkov. Uvedomujeme si, že celé mesto sa musí pripraviť na krízový režim v doprave. V spolupráci s ostatnými orgánmi štátnej správy sa budeme snažiť, zvlášť v kritických častiach dňa, prijať opatrenia zamerané na zvýšenie bezpečnosti a plynulosti dopravy. Nevyhnutná je však aj spolupráca širokej verejnosti, ako aj rešpektovanie a dôsledné dodržiavanie pravidiel cestnej premávky, “ priblížil primátor Stropkova Ondrej Brendza. Miestnym školám, farnostiam, výrobným podnikov i ostatným inštitúciám adresuje samospráva v týchto dňoch výzvu, kde žiada širokú verejnosť o trpezlivosť i rešpektovanie prijatých opatrení.

Stropkovčanmi doteraz využívané neoznačené prechody budú zablokované, v meste pribudne nové vodorovné i zvislé dopravné značenie. Po analýze intenzity dopravy počas prvých dní sa predpokladá s obmedzením maximálnej povolenej rýchlosti, prípadne inštaláciou semaforov pred a za mestom. „Plánujeme zriadiť občianske hliadky, ktoré budú v najexponovanejších častiach dňa dohliadať na bezpečnosť v blízkosti priechodov pre chodcov. Obyvateľov mesta sme tiež vyzvali, aby vo zvýšenej miere používali reflexné prvky pri pohybe v meste i mimo neho. Vodiči aby dodržiavali maximálnu povolenú rýchlosť a boli ohľaduplní k ostatným. Takisto, aby v záujme zmiernenia dôsledkov enormného nárastu dopravy nielen na hlavnom ťahu, ale aj na miestnych komunikáciách, používali svoje motorové vozidlá pri ceste do centrálnej časti mesta efektívnejšie, “ doplnil primátor.

Dopravné obmedzenia budú mať vplyv aj na organizáciu viacerých pravidelných kultúrno-spoločenských podujatí v meste. Presmerovaná bude trasa 5. ročníka obľúbeného lampiónového sprievodu, ktorý sa uskutoční v predvečer 1. mája. Na poslednú chvíľu zmenili trasu 35. ročníka májových bežeckých pretekov Stropkovská dvadsiatka a zmeny sa dotknú aj stropkovského jarmoku konaného na prelome júla a augusta. „Čaká nás neľahké obdobie, preto bude potrebné v maximálnej možnej miere dbať o bezpečnosť svoju i ostatných. Veríme, že všetci spoločne zvládneme najbližšie mesiace bez kritických situácií. Na to však bude potrebná spolupráca všetkých zainteresovaných i širokej verejnosti, “ zdôraznil O. Brendza. Rekonštrukcia medzinárodnej cesty a s tým súvisiace obmedzenia budú trvať do konca októbra tohto roka.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK