PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/14906/na_viacerych_miestach_kraja_vecer_a_v_noci_nadnes_vycinala_voda.html

Na viacerých miestach kraja večer a v noci nadnes vyčíňala voda

Na viacerých miestach Prešovského kraja po večernom výdatnom daždi vyčíňala voda. V obciach Raslavice i Bartošovce v okrese Bardejov a Tulčík v okrese Prešov sú stále v pohotovosti profesionálni i dobrovoľní hasiči.
(ilustračné foto: TASR)
(ilustračné foto: TASR)

Ako TASR informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Prešove, počas pondelkového (15.6.) večera a noci nadnes zasahovali hasiči z Prešova a Sabinova päťkrát, z Bardejova a Raslavíc štyrikrát, popradskí a mengusovskí pomáhali na troch miestach a vranovskí hasiči na dvoch miestach. Išlo prevažne o vyťahovanie vody z pivníc, garáži a suterénov rodinných domov, odpratávanie popadaných stromov a konárov a v obci Raslavice dokonca okolo 23.13 h evakuovali ľudí z dvoch rodinných domov.

Vo viacerých obciach kraja je vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity, vo Veľkom Šariši pri Prešove je vyhlásený druhý stupeň. Situácia na vodných tokoch sa však už podľa hasičov stabilizuje.

Podľa hovorkyne mesta Prešov Veroniky Kmetóny Gazdovej bola v noci v maximálnej výške aj rieka Sekčov a hrozilo je vyliatie, no situácia je pod kontrolou a v Prešove nie je zatiaľ vyhlásený povodňový stupeň.

Horšiu situáciu v noci spôsobila rieka Sekčov v obci Raslavice, kde sa podľa starostu Mareka Rakoša v pondelok asi hodinu pred polnocou vyliala nielen rieka Sekčov, ale aj Hrabovec. Dokonca bola potrebná evakuácia asi troch ľudí z dvoch domov, pretože sa už pre veľkú vodu nevedeli dostať zo svojich príbytkov. Kritická situácia trvala asi dve hodiny, no po nej v obci ostala spúšť. Zaplavených je približne 100 domov. Niekde ide iba o pivnice, inde je to vážnejšie. Pod vodou a bahnom je podľa starostu celá základná škola, kultúrny dom, kinosála, multifunkčné ihrisko a ďalšie časti obce, kde voda ešte len opadáva. Obyvateľom voda zobrala alebo poškodila aj asi šesť áut a na viacerých miestach sa momentálne už pracuje na odpratávaní nečistôt a bahna. V obci platí tretí stupeň povodňovej aktivity a hasiči stále monitorujú obe rieky.

Silný dážď spôsobil v pondelok veľké škody aj v obci Široké v okrese Prešov. Tam sa podľa starostu Stanislava Bartoša asi po 18.00 h prehnala silná búrka, ktorá zdvihla hladinu Veľkej Svinky, no tá sa udržala v koryte a vybrežili sa len jej tri prítoky. Voda zaplavila cesty, uzavretá bola dokonca aj cesta prvej triedy, zaplavené sú tri domy, poškodený je asi na 20 metroch jeden breh prítoku Veľkej Svinky a voda zobrala asi 40 metrov cesty. Už od rána pracujú na odstraňovaní škôd a ak nezačne pršať, tretí stupeň povodňovej aktivity by mohli znížiť na druhý už podvečer.

V súvislosti s dažďom a vetrom mali v pondelok večer a aj neskôr v noci viacero výjazdov aj hasiči v Košickom kraji. Operačný dôstojník KR HaZZ v Košiciach uviedol, že celkovo zasahovali v 16 prípadoch v rámci celého kraja, šlo však len o drobnosti - napr. spadnutý konár, odčerpávanie vody z cesty a podobne. Prvý výjazd v súvislosti s počasím mali nahlásený o 17. hodine, situácia sa upokojila tesne pred polnocou.

 
16.6.2015 | Autor: TASR | Samospráva | čítané: 3534 krát