Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Podmienky na držanie a predaj expanzných zbraní sa sprísnia

Legislatíva v oblasti expanzných zbraní sa od 1. júla 2015 sprísni.

Účinnosť nadobúda novela zákona o strelných zbraniach a strelive, ktorú pripravilo Ministerstvo vnútra SR. Cieľom zmien je získanie prehľadu o držiteľoch a pohybe expanzných zbraní, čím sa znižuje riziko ich zneužitia na páchanie trestnej činnosti.

Novela zavádza povinnosť ohlásiť nadobudnutie expanznej zbrane upravenej zo zbraní kategórie A, B alebo C policajnému útvaru a predložiť ju na zaevidovanie. Na základe zaevidovania bude vydaný preukaz zbrane. Zároveň bude jej držiteľ povinný pri trvalom vývoze alebo dovoze požiadať o vydanie zbrojného sprievodného listu. Ich krátkodobý vývoz a opätovný dovoz bude treba hlásiť päť dní vopred policajnému útvaru.
Návrhom zákona sa opätovne zavádza zákaz predaja zbraní na diaľku, teda cez internet, aj na vybrané zbrane kategórie D, vrátane expanzných zbraní. (Výnimkou bude predaj medzi držiteľmi zbrojnej licencie alebo držiteľom zbrojnej licencie s inou osobou, ktorá je oprávnená v rámci svojej podnikateľskej činnosti na nákup a predaj zbraní a streliva.) V minulosti už obdobné obmedzenie na predaj zbraní kategórie D na diaľku platilo, bolo však zrušené v roku 2011.

Zavádza sa povoľovací režim pri úprave zbraní kategórie A, B, alebo C na expanzné zbrane. Bude tak možné urobiť iba na základe povolenia policajného útvaru. Upravujú sa tiež povinnosti držiteľa skupiny B zbrojnej licencie a postup vo vzťahu k úprave zbraní na expanzné zbrane. Konkrétne sa ustanovuje povinnosť upravenú zbraň označiť kontrolnou expanznou značkou. Zbraň bez takej značky nebude zaevidovaná. Podrobnosti o takejto úprave zbraní bude riešiť vykonávací predpis, ktorý vydá Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR.  

V záujme ochrany pred zneužitím zbraní sa v novele rozširujú dôvody, kedy môže polícia predbežne zaistiť zbraň. Polícia tak bude môcť spraviť aj v prípadoch, kedy na základe zistených skutočností možno očakávať útok na život, zdravie, slobodu alebo závažný útok na ľudskú dôstojnosť ohrozenej osoby. Polícia bude oprávnená predbežne zaistiť zbraň takisto v prípadoch, ak prebieha posudzovanie zdravotnej, psychickej alebo odbornej spôsobilosti držiteľa zbrojného preukazu alebo, ak začalo konanie o odňatí zbrojného preukazu.

Novela umožní legálnemu držiteľovi zbrane odovzdať ju do úschovy policajnému útvaru za správny poplatok. Ide o preventívne opatrenie na ochranu zbrane pred zneužitím v prípadoch ako napríklad vycestovanie do zahraničia na dlhšiu dobu.

Bližšie informácie na www.minv.sk .

Mohlo by Vás zaujímať
Opitý vodič nebol držiteľom vodičského preukazu
29 ročný muž z Veľkého Šariša včera (09.04.2024) v skorých ranných hodinách viedol osobné vozidlo napriek tomu, že nie je držiteľom vodičského preukazu.
CÚ Prešov zaistil 1634 falzifikátov v hodnote 13 000 eur
Prešov - 09.04.2024: Predaj napodobenín a neevidovanie tržby v pokladnici odhalili kontroly Colného úradu (CÚ) Prešov v prvom štvrťroku tohto roka u podnikateľov. Celkovo bolo zaistených 1 634 kusov falzifikátov v hodnote viac ako 13 000 eur. Pri kontrolách e-kasy colný úrad uložil pokuty vo výške takmer 11 000 eur.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK