Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Polícia vyzýva účastníkov cestnej premávky k zodpovednému správaniu

Neprispôsobenie jazdy, nevenovanie sa vedeniu, vysoká rýchlosť, precenenie svojich schopností. To sú zrejme príčiny tragických dopravných nehôd v minulom týždni, kedy prišlo o život sedem osôb.

Dve smrteľné nehody eviduje polícia v Žilinskom a Prešovskom kraji, po jednej v Banskobystrickom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Bez smrteľných nehôd boli minulý týždeň tri kraje, Bratislavský, Trenčiansky a Košický.

Napriek klesajúcemu počtu dopravných nehôd a ich následkov, polícia opätovne vyzýva všetkých účastníkov ciest, aby zodpovedne pristupovali nielen k svojim životom, ale aj k životom ostatných. Od začiatku tohto roka do nedele 5. júla v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka klesol počet nehôd o 89 a počet usmrtených klesol o 11. Najviac smrteľných nehôd bolo v Žilinskom kraji (24), v Prešovskom (20) a v Banskobystrickom (19). Naopak najmenej nehôd eviduje polícia v Trnavskom kraji (8), v Nitrianskom (10) a v Trenčianskom kraji (11). O život doposiaľ prišlo 70 vodičov a spolujazdcov, 11 motocyklistov, 34 chodcov a štyria cyklisti.

Vysoké teploty spôsobujú oneskorené reakcie, dehydratáciu, preto sa veľmi ľahko môže stať nešťastie. Na cesty treba vyraziť oddýchnutý, dodržiavať pitný režim, čo samozrejme nie je alkohol. Robiť si častejšie prestávky, vyhýbať sa hlavným cestným ťahom a zvoliť si menej frekventovanú trasu. Vyraziť skôr, prípadne radšej niekde meškať ako nedoraziť vôbec. Nech zodpovednosť a predvídavosť sú spoločníkmi na cestách aj počas týchto horúcich dní.

Ako už polícia viackrát avizovala, v záujme bezpečnosti zvýšila dohľad najmä na miestach so zvýšeným pohybom osôb. Taktiež v miestach, kde je zvýšené riziko vzniku nehôd či kolízií. Na internetovej stránke sú zverejnené nehodové úseky, aby si aj vodiči uvedomili, že sa musia aj sami pričiniť k zníženiu nehôd bezpečnou jazdou.

Polícia opakovane apeluje na chodcov a cyklistov, aby nosili reflexné prvky. Vodiči, ktorí pri strete s týmito účastníkmi neutrpia také fatálne následky, by mali byť ostražití a predvídať najmä na miestach, kde možno predpokladať, že je zvýšený pohyb týchto účastníkov.

Mohlo by Vás zaujímať
Opitý vodič nebol držiteľom vodičského preukazu
29 ročný muž z Veľkého Šariša včera (09.04.2024) v skorých ranných hodinách viedol osobné vozidlo napriek tomu, že nie je držiteľom vodičského preukazu.
CÚ Prešov zaistil 1634 falzifikátov v hodnote 13 000 eur
Prešov - 09.04.2024: Predaj napodobenín a neevidovanie tržby v pokladnici odhalili kontroly Colného úradu (CÚ) Prešov v prvom štvrťroku tohto roka u podnikateľov. Celkovo bolo zaistených 1 634 kusov falzifikátov v hodnote viac ako 13 000 eur. Pri kontrolách e-kasy colný úrad uložil pokuty vo výške takmer 11 000 eur.
Pri rannej kontrole
dosiahol hodnotu takmer 1,5 promile.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK