PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/15029/fhe-uzka_krajina.html

FHE: Úzka krajina

Úzka krajina je pozoruhodný projekt prešovského muzikanta Stana Čoreja. Oprášil šuflíky, nápady, ktoré písal v časoch Nudy, Komajoty, či len tak pre seba, prizval si špičkových spoluhráčov, spojil ich do jedného celku a dal mu aj vizuálnu podobu.

Umelecky ladený videofilm Úzka krajina obsahuje 10 skladieb a na youtube bol uverejnené ako celok začiatkom roka 2015. Nejde o kolekciu popových pesničiek, ale o dielo vyskladané z Čorejových nápadov, ktoré si zapisoval pol druha dekády a svojim vkladom ho obohatilo osem ďalších hudobníkov, prevažne z Prešova.

Na netradičnom projekte sa podieľali Daniel Špiner (klávesy, Andrej Šeban Band, Katka Koščová), Ľubo Petruška (gitara, Chiki Liki Tu-A), Martin Husovský (spev, Komajota), Peter Debnár (spev, Raindown), Bohuš Hajduch (spev, Papyllon), Edo Kišš (bicie), Martin Michelčík (cello) a Jozef Mičko (tenor).

„Od začiatku som vedel, že to uverejníme ako jeden celok spoločne s videom. Je to opačný prístup, aký sme zvolili pre Komajotu. No jednotlivé pesničky si môžete preklikávať. Grafiku pripravil a video nám natočil Panáčik a verím, že napriek dĺžke tohto diela si ho ľudia dokážu pozrieť celé práve vďaka jeho vizuálnemu rozšíreniu. Pre nás je to artový audio-film, “ prezradil o projekte Stano Čorej pre médiá.

Úzka krajina bola prezentovaná ako projekcia, ale aj naživo ako koncert. Čorej a spol. uvedú tento projekt live aj počas blížiaceho sa Festivalu súčasného umenia Prešov, 30. júla 2015 od 18. hod. na nádvorí PKO v Prešove.

Foto: Umpax

Video:
https://www.youtube.com/watch?v=aPHEhFUrj0c

Fotogaléria:
http://pis.sk/clanok/14535/foto-koncert_uzka_krajina.html

FB:
https://www.facebook.com/uzkakrajina

Z bibliografie:
http://www.mojamuzika.sk/novinky/video-presovski-hudobnici-uverejnili-audio-film

http://hudba.zoznam.sk/spravy/12-01-2015-nenapadny-projekt-s-velkou-dusou-pozrite-si-slovensky-audio-film-uzka-krajina/

http://pis.sk/clanok/14442/video-presovski_hudobnici_uverejnili_audio-film_uzka_krajina.html

O Festivale súčasného umenia:
http://pis.sk/clanok/15011/v_presove_sa_chysta_jemne_provokativny_festival-.html

 
25.7.2015 | Frenkyho hudobná encyklopédia | čítané: 14455 krát