Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Daniel Špiner o Festivale súčasného umenia: Možno budem tancovať do ticha (Exkluzívne)

Festival súčasného umenia sa blíži a tak sme sa pozreli dôkladnejšie na jeho program. Známi muzikanti predstavia namiesto svojich domovských kapiel projekty, ktorým sa venujú vo svojom voľnom čase a pozývajú do nich hudobníkov z iných kapiel.

Úzka krajina
Úzka krajina

Vznikajú tak nečakané kolaborácie, ktoré si už tento štvrtok vychutnajú návštevníci počas jediného večera na nádvorí pred prešovským PKO. K najväčším ťahúňom patria The Blessed Beat, Úzka Krajina či Coimp a program doplnený o vynikajúcu formáciu Inside Group a Panáčika sa jednoducho oplatí vidieť a zažiť.

Program je dosť pestrý a zahŕňa z každého súdka niečo. Od úplnej alternatívy a úletov až po štandarné aj neštandardné poňatie pesničiek, groovu, elektroniky až do jazzu. Je sa na čo tešiť“, pozýva na podujatie Peci Uher z Inside Group. Práve jeho formácia, ktorú tvorí s basgitaristom Vilom Cicoňom a bubeníkom Vilom Stanekom obohatí tento večer svojou tvorbou, v ktorej ponúkne rôzne fúzie žánrov a zvukov, od atmosferických lyrických motívov po klasický jazz rock.

V projekte Úzka Krajina vystúpi gitarista Ľuboslav Petruška, ktorý narozdiel od jeho domovskej kapely nie je v tomto projekte autorom, ale prizvaným muzikantom. Hudobníci tieto pesničky nahrali v podstate na prvý pokus a prvý koncert ponúkol tieto skladby v mierne obohatenej verzii v porovnaní s tým, čo uverejnili ako audiovizuálny projekt na youtube ešte začiatkom roka. Aj vo štvrtok môžu návštevníci očakávať prekvapivé momenty, ktoré odznejú len raz a budú naozajstnou odmenou pre tých, ktorí na podujatie prídu. „Bude to odlišné a živšie. V rámci toho, že to nie je skupina, ktorá by konštantne skúšala a koncertovala. Každý si prináša rôzne vplyvy a nemyslím tým hudobné, ale napríklad, že Daniel Špiner má dieťa, úplne sa zmenil, je iný a tým pádom bude ináč hrať. Je to stále jedinečná záležitosť, ktorá sa stane presne tam na tom mieste a už sa nikdy nezopakuje, tak ako každý koncert“, potvrdil Petruška v rozhovore.

David Kollar je momentálne na európskom turné so svojim projektom The Blessed Beat, v ktorom účinkuje spoločne s talianskými hudobníkmi Simone Cavina(bicie, elektronika) a Paolo Raineri (trumpeta). Čoskoro vydajú album s názvom MiV (Mermaid in Venice), ku ktorému vytvoril obal prešovský výtvarník Peter Kocák. „Album sme nahrali a skomponovali naživo. Improvizovali sme na tému Kopulujúcej morskej panny z Venice od Charlesa Bukowského. Hľadali sme inšpiráciu v niečom čo je vtipné, drsné a má niečo spoločné s Talianskom“, odhaľuje David Kollar tému pripravovanej nahrávky, z ktorej časť odznie aj počas Fetivalu súčasného umenia. Ich vystúpenie bude o improvizácii.

Na Festivale súčasného umenia nechá svojmu vystúpeniu úplne otvorený priebeh Daniel Špiner, ktorý zahrá so svojim open artovým (otvorený všetkým druhom umenia, ktoré bude postupne zapájať do improvizácie) projektom COIMP. „Baví ma byť svedkom toho, čo vzniká na medzidruhovej úrovni v umení, keď sa stretnú ľudia schopní a ochotní otvoriť sa a nechať sa unášať energiou, ktorá vzniká v danom momente. Budeme improvizovať aj na ľudové témy a keďže je to improvizácia, neexistuje žiadna hranica ani obmedzenie, “ predstavuje klavirista svoj projekt a priznáva, že ak na to príde, tak môže hrať aj celý čas nohou po klaviatúre alebo tancovať spolu s tančníkmi len tak do ticha.

Vo štvrtok 30.júla otvorí Festival Súčasného Umenia na nádvorí pred prešovským PKO animácia Pink Floyd od výtvarníka Ľuba Gumana, budete si môcť pozrieť výstavu kreslených diel Fedora Vica v interiéri PKO a mladí výtvarnííci budú maľovať podujatie počas celého jeho trvania. Ďalej vystúpia Daniel Špiner (klavír), Stano Čorej (basgitara), Ľubo Petruška (gitara), David Kollar (gitara), Martin Husovský (spev), Paolo Raineri (trumpeta), Simone Cavina (bicie, elektronika), Tomáš „Panáčik“ Moravanský (vizualizácie, one man performance), Peci Uher (gitara), Vilo Cicoň (basgitara), Vilo Stanke (bicie), Edo Kišš (bicie), Tomáš Urban (gitara), Martin Michelčík (cello) a tanečníci Zuzana Pončáková a Daniel Straka.

redakciu informoval Edo Kopček, PR manažér podujatia
foto: smARTin

Daniel Špiner
Súvisiace články
13.7.2015 V Prešove sa chystá jemne provokatívny festival
Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK