Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Ani cez leto nepodceňujte vykrádačov áut!

Polícia pravidelne upozorňuje ľudí, aby si vo svojich autách nenechávali žiadne cennosti a hodnotné veci.

Na túto zásadnú vec nezabúdajte ani teraz v lete. Opäť sa totiž stretávame s prípadmi, kedy ostanú v aute na sedadle položené rôzne cenné veci. Vtedy stačí pár sekúnd a veci sú preč. Zlodej totiž veľmi rýchlo rozbije napríklad kameňom pri aute sklo, nahne sa do vnútra, vezme svoj lup a uteká preč. Na aute síce hučí a bliká alarm, to však nezabránilo odcudzeniu Vašich vecí z auta. Aj napriek upozorneniam polície sa takéto prípady pravidelne opakujú.

V Humennom počas uplynulého víkendu bol po rozbití okna na dverách ukradnutý z osobného auta notebook a taška s firemným účtovníctvom. V Prešove mal zlodej ešte jednoduchšiu prácu, nakoľko vodič neuzamkol dodávku a nechal v nej kapsu s finančnou hotovosť. Aj z týchto prípadov je vidieť, že na otvorenie auta zlodeji nepoužili žiadne špeciálne techniky. Buď jednoducho rozbili okno na dverách alebo dokonca bolo autu neuzamknuté.  Stačí však veľmi málo a takýmto krádežiam sa dá ľahko predísť. Nie je to nič nové a v podstate pre každého známe. Zlodej konajúci impulzívne najskôr vec ukradne a až potom uvažuje o jej hodnote. Zaujať ho môže i poloprázdna igelitová taška na sedadle auta, nie to ešte notebook, či kožený kufrík.

Preto aj keď opúšťate vozidlo len na malú chvíľu, vezmite si svoje cennosti so sebou a presvedčte sa či ste riadne zamkli auto. Ak si ich so sebou neberiete, uložte ich aspoň do batožinového priestoru, nech zbytočne nepriťahujú zvedavé oči ľudí. V aute by ste si nemali odkladať ani technický preukaz či iné doklady. Je na nich množstvo údajov, ktoré sa v nesprávnych rukách dajú ľahko zneužiť. Lákadlom pre zlodeja je i autorádio. Ak ho máte vo svojom aute s odnímateľným panelom, využite túto možnosť a pri odchode si vezmite panel so sebou. To platí tak pre prípad, že parkujete niekde v meste, ale aj keď auto zaparkujete na noc pri svojom dome, či bytovke.

Ak parkujete mimo domu, nikdy neparkujte auto na opustenom mieste. Využite platené a strážené parkoviská. Prílišná šetrnosť sa nevypláca. Cena parkovného je predsa niekoľkonásobne nižšia ako cena Vašich vecí. I keď po opustení vozidla v ňom nenecháte žiadne cennosti, nemali by ste zabudnúť uzamknúť všetky dvere. Okná by mali byť vytiahnuté smerom hore a uzatvorené strešné okno. Zvukový alarm síce samotnej krádeži nezabráni, môže Vás však upozorniť na nedovolenú manipuláciu s Vaším automobilom.

Ak predsa len nájdete svoje auto násilne otvorené, ihneď kontaktujte políciu na bezplatnom čísle 158.

Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK