Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Cyklisti zaplavili srdce Šariša!

V nedeľu 12.7.2015 sa Hlavná ulica mesta Prešov premenila na dejisko prvého cyklomaratónu v Prešove.

Podujatie Tour de Prešov oficiálne otvoril viceprimátor Štefan Kužma o desiatej hodine. Účastníci mali možnosť vidieť prezentáciu originálnych cyklodresov z firmy ATAK, ktorá zároveň darovala prvým tridsiatim prezentovaným pretekárom hlavného preteku na 94 kilometrov, tak aj šprintérom na kilometrovej trati, kvalitné trička s motívom Tour de Prešov. Firma DAVORIN sa prezentovala originálnym dresom Sportful Tinkoff-Saxo Team, ktorý oblieka náš Peter Sagan na tohtoročnej Tour de France. Súčasťou prezentácie tejto firmy bola aj výstava najznámejších a najpoužívanejších doplnkov výživy pre športovcov značky PowerBar. Firma MADON z Dubnice nad Váhom prezentovala špičkové cestné bicykle značky KUOTA. Pre divákov boli vystavené dresy a rozličné doplnky, top vybavenie pre cyklistov. Chýbať samozrejme nemohla ani firma PAUL LANGE OSLANY, ako výhradný dovozca značky Shimano na Slovensko. PAUL LANGE OSLANY sa prezentovali zaujímavou súťažou, ktorej úlohou bolo získať najlepší časť na špičkovom trenažéri komplet v Shimano dura-ace. Súťažiaci si tak mohli vyskúšať, aký je to pocit jazdiť na cestnom bicykli profi cyklistov. Táto súťaž fanúšikov cyklistiky veľmi zaujala. CYKLOŠVEC, ktorý disponuje vlastnou značkou profesionálnych bicyklov GALAXY venoval do tomboly detský bicykel. O tom, že sa o bicykel treba starať nás presvedčil aj vystavovateľ najkvalitnejšej cyklo kozmetiky a čistiacich prípravkov značky Purple Harry. Pred pódiom mali diváci možnosť vidieť vozidlá značky Hyundai, ktoré zároveň sprevádzali cyklistov na celej 94 kilometrovej trati.
Po úvodnom poučení pretekárov hlavnou rozhodkyňou pani inžinierkou Subovistovou, nasledoval štart presne o 10:30. Štart pretekárov bol plynulý, bez komplikácií. Na trati ich čakali štyri prémie, presnejšie ONLINEMEDIC.sk Horská prémia na 32 a 55 kilometri, ONLINEMEDIC.sk Rýchlostná prémia na 16 a 81 kilometri. Celkovo pretekári stúpali vyše 1000 výškových metrov, presne 99,4 kilometra s rozjazdom. Najlepším vrchárom sa stal Dominik Sýkora z klubu CK Topgrass, Močenok. Najrýchlejším pretekárom a zároveň celkovým víťazom sa stal Kamil Maj z klubu LKK Lublin, Poľsko. Srdečne gratulujeme! Krásnym druhým a tretím miestom nás potešili Košický špičkoví pretekári Dušan Kozel ŠK Klokan Košice a Lukáš Stachura z tímu Pro Sport Košice. Gratulujeme a ďakujeme! Zastúpenie v ženskej kategórii mal Prešov v podobe pretekárky Mišky Janíkovej, ktorá obsadila krásne 4. miesto a v celkovom hodnotení predbehla viacerých mužských pretekárov. Prvé miesto podľa očakávaní patrilo Tatiane Jasenkovej z tímu Bike Pro Banská Bystrica s odstupom na druhé miesto cez dvanásť minút. To svedčí o obrovských kvalitách tejto pretekárky. Druhé miesto obsadila pretekárka z Krompách Anna Mikelová a na treťom mieste skončila Agnieszka Rola z tímu Bodycoach, Poľsko. Najrýchlejším Prešovčanom na tohtoročnej tour sa stal Samuel Staško, ktorý v konečnom hodnotení obsadil nádherné 14. miesto. Všetci pretekári získali okrem medailového ocenenia aj bohaté prezentačné balíčky od partnerov podujatia. Víťazi hlavných pretekov na 94 kilometrov si rozdelili finančnú hotovosť vo výške 370€ a na prémiách si pretekári rozdelili 100€. Horskú a rýchlostnú prémiu zastrešovala firma ONLINEMEDIC.sk - poslanie pomáhať.
Súbežne s hlavným pretekom prebiehal kilometrový šprint na Hlavnej ulici a pretek na 10 km pretekárov s fixným prevodom. Tento jedinečný pretek na Slovensku zažil svoju premiéru práve v Prešove. Kilometrovú trať v najmladšej kategórii najrýchlejšie zvládol domáci pretekár z tímu ŠK Velodrom Prešov Adam Marton v čase 1 : 22 sek. V strednej kategórii od 15 do 19 rokov, Prešovský kilometer najrýchlejšie zajazdil Marek Palko a to o necelých päť sekúnd rýchlejšie, ako jeho mladší náprotivok. V najstaršej kategórii s absolútne najlepším časom 1 : 17 : 35 stotín, zvládol kilometrovú trať Tomáš Geletka. Všetkým víťazom gratulujeme! Najúspešnejším tímom na tohoročnej tour sa stal tím ŠK Velodrom Prešov s celkovo štyrmi ocenenými pretekármi. Taktiež gratulujeme. V rámci 7. kola VRL ligy, ktorej súčasťou bol aj prvý ročník Tour de Prešov, v A kategórii zvíťazil Adam Szász z Košíc, v B kategórii zvíťazil celkový víťaz Kamil Maj z Poľka, v C kategórii si najlepšie počínal Ivan Saloň z tímu Bike Pro Banská Bystrica, v D kategórii bol najrýchlejší opäť košičan Peter Madarasz z tímu Jum Sport klub Košice. V najstaršej kategórii E trať zvládol v úctyhodnom veku prvý Ján Vatala a druhý Vladimír Babuščák, Gratulujeme!
Príchod prvých pretekárov očakávala a sledovala viac ako tisícka divákov od trojice, až po cieľovú pásku. Na samotnej trati, v každej obci a meste, boli diváci, ktorí sledovali a povzbudzovali pretekárov. Zvlášť patrí poďakovanie obci Fričovce, starostovi a občanom, ktorí pretekárom pripravili občerstvenie v podobe kvalitnej kávy od Emma Coffee, Metodova 5, Prešov a minerálne vody BUDIŠ. Po dojazde pretekárov, asi po hodine, organizátor pristúpil k vyhodnoteniu pretekov a to od najmladších pretekárov, postupne až k celkovým víťazom a víťazom jednotlivých kategórii v rámci VRL. Po vyhodnotení nasledovala trial show majstra sveta Jána Kočiša, ktorý svojím dynamickým vystúpením prilákal aj okoloidúcich návštevníkov a občanov mesta. Po vystúpení sa všetci diváci začali pripravovať na najočakávanejší moment podujatia a to žrebovanie tomboly, ktorá bola vskutku štedrá. 1. cena – cestný bicykel v hodnote viac ako 1.500, - € od predajne STARBIKE, 2. cena – značkový autonosič bicyklov Saris AXIS od predajne SARIS AUTONOSIČE, 3. cena – detský bicykel značky GALAXY, od firmy CYKLOŠVEC a samozrejme bonusová cena od firmy MOBILPLACE, mobilný telefón značky Nokia.
Po slávnostnom odovzdaní cien sa jeden z organizátorov a riaditeľ pretekov Matúš Goga, poďakoval všetkým zúčastnením, výhercom, predstaviteľom mesta, samotnému mestu Prešov, usporiadateľom - dobrovoľníkom a všetkým partnerom podujatia, bez ktorých by prvý ročník cyklomaratónu v srdci Šariša nebol.

Video archív nájdete na tv.pis.sk

Mohlo by Vás zaujímať
Prešovskí volejbalisti vyrovnali semifinálovú sériu
V sobotu pokračovala Niké Extraliga mužov druhými semifinálovými zápasmi play-off. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov hostili družstvo Komárna. Zverenci trénera Erika Digaňu vyhrali v 5-setovej dráme 3:2 (25:16, 25:19, 18:25, 20:25, 15:11). V sérii na 3 výhry je stav vyrovnaný 1:1. V druhej dvojičke o miestenku do finále Bratislava vyrovnala sériu s Myjavou na 1:1.
Prešovským volejbalistom po dvoch rokoch ušlo finále, zahrajú si o bronz
Vo štvrtok pokračovala Niké Extraliga mužov štvrtými semifinálovými zápasmi play-off. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov opäť hostili družstvo Komárna. Zverenci trénera Erika Digaňu dokázali reagovať na 2-setové manko, ale napriek vyrovnaniu padli v tajbrejku po setoch (21:25, 23:25, 25:22, 25:23, 12:15). Museli sa skloniť pre súperom, ktorý ich po výhre 3:1 na zápasy poslal do série o bronzové medaily. V druhej dvojičke o miestenku do finále Bratislava vyrovnala sériu s Myjavou na 2:2.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK