Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Novela zákona o azyle sa zaoberá aj maloletými žiadateľmi bez sprievodu

Maloletí žiadatelia o azyl bez sprievodu nebudú premiestňovaní do azylových zariadení Ministerstva vnútra SR.

Budú môcť zostať počas konania o udelenie azylu v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Umožní to novela zákona o azyle z dielne MV SR, ktorá nadobudne účinnosť 20. júla 2015. Novelizuje sa ňou aj zákon o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele, Občiansky súdny poriadok, zákon o pobyte cudzincov a zákon o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi.

Postavenie maloletých žiadateľov o azyl bez sprievodu sa tak zlepší, nová úprava bude viac vychádzať v ústrety záujmom maloletých. Zároveň sa ňou zosúlaďuje slovenská legislatíva s európskymi smernicami, ktoré upravujú medzinárodnú ochranu. MV SR pri príprave novely spolupracovalo s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Ministerstvom spravodlivosti SR.

Mladí žiadateľa bez sprievodu budú môcť zostať v zariadení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately aj po nadobudnutí plnoletosti, ak o to požiadajú a zariadenie s nimi uzavrie dohodu. Detský domov bude povinný vytvoriť také podmienky, aby pohovor s maloletým bez sprievodu mohol byť vykonaný spravidla priamo v detskom domove. Detský domov bude tiež povinný vytvárať podmienky na stretávanie týchto žiadateľov so zástupcami medzinárodných organizácií.

Návrh obsahuje aj ďalšie zmeny, ktorými sa preberajú príslušné smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ, ktorých cieľom je budovanie spoločného európskeho azylového systému. V novej úprave sú tiež zapracované poznatky z aplikačnej praxe zákona o azyle a zákona o pobyte cudzincov.

Niektoré zo zmien:
V novele zákona o azyle sa skracuje lehota, po uplynutí ktorej sa umožní žiadateľom o udelenie azylu prístup na trh práce, z jedného roka na deväť mesiacov.

Zavádza sa osobitný postup voči žiadateľom o azyl, ktorý potrebujú osobitné procesné záruky. Môže ísť napríklad o vykonanie pohovoru v azylovom zariadení, v ktorom je žiadateľ umiestnený, odloženie vykonania pohovoru a pod. Zavádza sa zisťovanie osobitných potrieb zraniteľných osôb (napríklad maloletí, zdravotne postihnutí, tehotné ženy a pod.). Ich potreby budú zohľadnené pri vytváraní vhodných podmienok na ubytovanie a starostlivosť. V oboch prípadoch ide o premietnutie už v súčasnosti vykonávanej praxe do zákona.

Nanovo sa upravuje rozhodovanie o opakovaných žiadostiach o udelenie azylu. Upravujú sa dôvody, kedy MV SR zamietne žiadosť o azyl ako neprípustnú alebo zjavne neopodstatnenú. Ustanovujú sa výnimky z oprávnenia žiadateľa o udelenie azylu zdržiavať sa na území SR.

Podľa novely Občianskeho súdneho poriadku pri preskúmavaní zákonnosti rozhodnutia vo veci azylu a doplnkovej ochrany bude pre súd rozhodujúci skutkový stav v čase vyhlásenia alebo vydania rozhodnutia. Podľa doterajšej právnej úpravy je pri preskúmavaní zákonnosti rozhodnutia pre súd rozhodujúci skutkový stav, ktorý tu bol v čase vydania napadnutého rozhodnutia.

V  novele zákona o pobyte cudzincov sa vypúšťa ustanovenie, ktorým sa obmedzuje celková doba pobytu štátneho príslušníka tretej krajiny, ktorý je držiteľom povolenia na malý pohraničný styk. Rozširuje sa okruh osôb, ktorým policajný útvar vydá cudzinecký pas; pôjde napríklad aj o štátnych príslušníkov tretích krajín, ktorí získali dlhodobý pobyt na základe poskytnutej doplnkovej ochrany. Rozširuje sa okruh osôb, ktorým môže policajný útvar udeliť trvalý pobyt na neobmedzený čas. Pôjde napríklad o štátneho príslušníka tretej krajiny mladšieho ako 18 rokov zvereného do osobnej starostlivosti štátneho príslušníka tretej krajiny s trvalým pobytom na neobmedzený čas.

Ustanovuje sa možnosť predĺženia lehoty na predloženie lekárskeho posudku potvrdzujúceho, že štátny príslušník tretej krajiny netrpí chorobou, ktorá ohrozuje verejné zdravie. Rozširuje sa okruh osôb, ktoré môžu za bezvládneho štátneho príslušníka tretej krajiny podať žiadosť o udelenie alebo predĺženie tolerovaného pobytu.

V novele zákona o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi sa upravuje režim poskytovania právnej pomoci v konaní o zaistení štátneho príslušníka tretej krajiny a v konaní o zaistení žiadateľa o udelenie azylu. Právna pomoc v uvedených konaniach sa bude poskytovať v procesne obdobnom režime, ako je tomu pri konaní o administratívnom vyhostení.

Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK