Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Späť do školských lavíc

Už aj počasie nám posledné dni naznačuje, že čo nevidieť sa s nami leto pomaly rozlúči.

Hypermarkety už taktiež dýchajú atmosférou nákupov školských potrieb a naši školáci o pár dní opäť zamieria do prešovských škôl, ktoré otvoria svoje brány do nového školského roka.

Nasledujúce dni nám vstúpi do školského roka 2015/2016 v 13 ZŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov 7 013 školákov, z toho je 880 zapísaných prváčikov, pre ktorých bude 2. september obzvlášť výnimočný (presné počty budú známe práve 2.9.).
Školákov čaká tento rok 191 vyučovacích dní, 43 sobôt a nedieľ, 24 dní prázdnin, z ktorých 6 dní pripadne na sviatky a ďalšie 3 voľné dni sviatkov. Obdobie letných prázdnin bude trvať 64 dní. Dôležitý bude najmä apríl, v ktorom sa uskutoční tzv. monitor – Testovanie 9. V našom meste tak preverí vedomosti z matematiky a slovenčiny 707 deviatakov.

Aj v tomto školskom roku sa školy zapoja do projektov a výziev vypísaných MŠVVaŠ SR, aktivít z POP na školský rok 2015/2016 a organizačných pokynov mesta. Novinkou pre základné školy na šk. rok 2015/2016 je možnosť zapojenia sa do súťaže Modelový Európsky parlament, ktorý podporuje myšlienku európskeho občianstva a umožňuje žiakom oboznámiť sa s prácou inštitúcií Európskej únie, najmä Európskeho parlamentu, zasadnutia ktorého simuluje.

Počas týchto prázdnin boli taktiež pripravené prešovské MŠ postarať sa o najmladšiu generáciu, aby trávili letné dni nielen bezpečne, ale predovšetkým zmysluplne. Týždenne boli v prevádzke najmenej 3 materské školy v rôznych mestských častiach, aby rodičia mali možnosť najvhodnejšieho výberu. Počas prázdnin využilo letný harmonogram škôlok 976 detí z toho bolo 615 detí z vlastných MŠ a 361 z iných MŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov. V plnej prevádzke privítalo tento týždeň svojich škôlkarov 2 580 detí. Počet novoprijatých detí sa vyšplhal na 735, finálne počty budú známe po 15. septembri.

Okrem toho budú školský rok vítať Prešovčania s úsmevom. Mesto Prešov aj tento rok pripravilo podujatie s názvom DO ŠKOLY S ÚSMEVOM 2015, ktoré sa uskutoční 2. septembra o 12:00 h na pódiu v centre mesta. Na tejto akcii sa roztancujú nielen základné školy, základné umelecké školy, ABC Centrum voľného času, ale aj nádejné kultúrne kolektívy, speváci, speváčky, tanečníci, herci, muzikanti, v neposlednom rade tiež športové družstvá i jednotlivci, ktorí reprezentujú mesto Prešov doma i v zahraničí.

Hlavnou myšlienkou tohto nielen zábavného, ale aj náborovo–prezentačného podujatia je ukázať možnosti aktívneho využitia voľného času detí a mládeže mimo školských povinností prostredníctvom kultúrnych a športových kolektívov v meste. Po zhliadnutí krátkych ukážok kolektívov a voľno-časových centier sa mládež môže priamo prihlásiť do niektorých z prezentovaných krúžkov.
Želáme teda všetkým, nech sa im po tomto úvode kráča do školy s úsmevom minimálne do konca novootvoreného školské roka 2015/2016!

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK