Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Strana Sieť predstavila na svojom sneme Desatoro dobrého štátu

Desatoro dobrého štátu dnes predstavila strana Sieť na svojom sneme v Prešove.

Vieme priniesť štát, v ktorom budú mať pred systémom prednosť ľudia. Pacienti pred obchodníkmi na bielych koňoch, ľudia, ktorí tvoria pracovné miesta, pred ich dozorcami, kontrolórmi či inšpektormi, občania ako zákazníci prednosť pred majiteľmi tlačív a pečiatok“, povedal v hlavnom prejave snemu predseda Siete Radoslav Procházka.

Dobrý štát by mal podľa Siete zabezpečiť rovnosť pred zákonom, praktickú podporu rodiny a rovnomernú pozornosť potrebám všetkých regiónov. Atribútmi dobrého štátu majú byť aj slobodné podmienky pre podnikanie, kvalitná a dostupná zdravotná starostlivosť a kompetentná štátna správa. Dobrý štát má ďalej garantovať dôstojné podmienky seniorov, investovať do moderného systému vzdelávania a cielene podporovať domáce poľnohospodárstvo a cestovný ruch. Desatoro obsahuje aj zásadnú podmienku Siete na prípadné povolebné rokovania, a to zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov.

Naplnenie priorít Desatora dobrého štátu chce Sieť prostredníctvom Zmluvy so Slovenskom. „Namiesto 250 sľubov či riešení, či ako si to teraz tzv. tradičné strany volajú, ponúkneme Slovensku pevnú zmluvu, zmluvu postavenú na konkrétnych a merateľných záväzkoch a na presnom časovom pláne ich plnenia. Niektoré záväzky vieme naplniť takmer hneď, niektoré do polovice volebného obdobia a niektoré do jeho konca. Prvých 100 dní, prvé dva roky a Slovensko v roku 2020“, vyhlásil Procházka.

Zmluva podľa neho musí rešpektovať fakt, že niektoré potreby ľudí sú rovnaké vo všetkých kútoch Slovenska, no iné vychádzajú z miestnych podmienok. „Aby zmluva so Slovenskom bola plánom dobrého štátu, a zároveň aj zmluvou s Oravou, zmluvou so Zemplínom, zmluvou s Košicami či hornou Nitrou“, vysvetlil Procházka. Snem Siete poveril predsedníctvo strany, aby návrh zmluvy predložila na definitívne schválenie Rade slovenských regiónov Siete, ktorá reprezentuje regionálny rozmer strany.

Slovensko podľa Procházku čakajú voľby, do ktorých vtrhli veľké dejiny. „Vydávame sa do týchto čias rozhádaní, ako sme už neboli takmer 20 rokov. Znova raz sa vzájomne obviňujeme z tých najhorších vecí. Zradcovia, blázni, netvor, fašista, rasista, ovce, takto pekne sa tu častujeme, pred pol rokom pre prístup k právam z manželstva, predtým aj potom pre Rusov na Ukrajine, teraz pre brutálnu humanitárnu katastrofu spôsobenú rozpadom niektorých severoafrických a blízkovýchodných režimov. Znova sa delíme na dobrých a na zlých, na múdrych a na hlúpych. Deje sa to z oboch pólov“, poznamenal Procházka. Práve počas vonkajšieho tlaku musí podľa neho Slovensko smerom von hovoriť jednotným hlasom. „Ten hlas však nesmie byť hlasom porazeneckým, sebaľútostným a ublíženeckým. Máme na viac, ako zavrieť oči, skrčiť sa v kúte a potichu čakať, kým to prejde“, dodal predseda strany Sieť.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK