Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

V Betliari toto leto vládne kráľovná Sisi

Pekná tvár s múdrymi očami a krásne dlhé vlasy. Takto by väčšina ľudí opísala Alžbetu Bavorskú, známejšiu ako Sisi, ktorá bola v 60. rokoch 19. storočia považovaná za najkrajšiu panovníčku na svete.

Aj keď kaštieľ v Betliari v skutočnosti nikdy nenavštívila, 117 rokov po jej smrti sa jeho priestory vďaka nej a Poštovej banke (http://www.postovabanka.sk/) plnia mnohými návštevníkmi. A víta ich samotná Sisi, teda jej dvojníčka, ktorú starostlivo vyberala porota.

Letnú sezónu v Slovenskom národnom múzeu v Betliari totiž venovali tejto obľúbenej panovníčke. Obraz o nej od 50. rokov 20. storočia vytvára filmová trilógia režiséra Ernsta Marischku Sissi, v hlavnej úlohe s pôvabnou Romy Schneider. Múzeum chce touto výstavou ukázať, aký bol skutočný život bavorskej princeznej, rakúskej cisárovnej, českej a uhorskej kráľovnej, nielen ten filmový – plný ideálov a krásnych kostýmov. Návštevníci majú od júna možnosť vidieť mnohé výtvarné diela viažuce sa na Sisi, ale aj jej osobné predmety, ako napríklad vejáre, topánky, prsteň s briliantmi, ktorý venovala bardejovskej farnosti, či mohutné trónne kreslo vyrobené pre jej manžela cisára Františka Jozefa I. Medzi vystavenými exponátmi sú aj plesové šaty filmovej kráľovnej Romy Schneider.

Mnohé z prezentovaných diel neboli nikdy vystavované a vďaka podpore Poštovej banky ich Slovenské národné múzeum zapožičalo z unikátnych zbierok z viac ako pätnástich slovenských, maďarských a rakúskych múzeí a kultúrnych inštitúcií.

Tvárou výstavy aj sprievodných podujatí je dvojníčka kráľovnej Sisi – Erika Došeková, ktorá bola vybraná porotou z viac ako 20 dievčat. Výstava „Jej Veličenstvo kráľovná Alžbeta v našich dejinách a predstavách“ je na Slovensku vôbec prvou o tejto populárnej historickej postave. Priestory kaštieľa v Betliari s predmetmi Sisi môžete navštíviť do 30.9.2015.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK