Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Prešov čaká týždeň bez áut

Európskemu týždňu mobility (ETM) patrí na celom svete termín od 16. do 22. septembra a Prešov nebude výnimkou.

Spolu s partnermi na území nášho mesta sa zapájame do najväčšej a najrozšírenejšej kampane na svete na podporu trvalo udržateľnej mobility.

Cieľom kampane je motivovať obyvateľov využívať pre prepravu multimodálnu dopravu (peši, bicyklom či hromadnou dopravou) ako alternatívu osobnej motorovej dopravy. Motto tohtoročnej kampane 2015 je „Choose. Change. Combine“ / „Vyber. Zmeň. Kombinuj“.
Prešov sa v spolupráci s OZ Kostitras a Dopravným podnikom mesta Prešov, a.s. v tomto roku zapája do realizácie kampane v rámci všetkých troch okruhov aktivít:

aktivity súvisiace s multimodalitou a udržateľnou dopravou (podujatia odborného aj popularizačného charakteru zamerané na otázky udržateľnej mestskej dopravy, ktoré sú tohto roku sústredené viac na podporu bicyklovej dopravy),
implementácia permanentných opatrení (napr. vybudovanie pruhu pre cyklistov – dlhý priečny prah na Mukačevskej ul.),
zapojenie sa do Dňa bez áut (22.september), kedy sa v prešovskej MHD bude jazdiť zdarma na vodičský preukaz.

Táto celoeurópska akcia dáva priestor zamyslieť sa nad kvalitou životného prostredia a začať aktívne prispievať k jej zlepšovaniu.

Cieľom podujatí, ktoré mesto Prešov počas tohto týždňa pripravilo pre širokú verejnosť, je podporiť využívanie alternatívnych ekologických druhov dopráv. Na príprave a realizácii jednotlivých podujatí sa spolu s Mestom Prešov podieľa aj Dopravný podnik mesta Prešov a prešovská bicyklová skupina OZ Kostitras.

V minulom roku sa do kampane zapojilo viac ako 2 000 miest zo 44 štátov. Viac ako polovica z nich zrealizovala 8 543 trvalých opatrení, ktoré sa zamerali hlavne na riadenie mobility, prístupnosť s podporu cyklistov a chodcov.

Mohlo by Vás zaujímať
Aktualizácia dopravných obmedzení v meste
V Prešove dochádza k aktualizácii súčasných dopravných obmedzení v súvislosti s rekonštrukciou mosta na Lesíku delostrelcov. Do premávky sú zavádzané postupne od pondelka 15. 4. 2024. Sú výsledkom niekoľko-týždňového zberu dát a hľadania možností zefektívnenia premávky počas trvania stavebných prác.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK