Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Za vraždu otca dostal Gustáv M. desať rokov, odvolal sa

Na Okresnom súde v Prešove včera padol verdikt vo veci viac ako 19 rokov starej vraždy, ktorú spáchal Gustáv M. Obeťou bol jeho otec. Odsúdený sa po celý čas skrýval v zahraničí. Súd ho uznal vinným a odsúdil na desať rokov so zaradením do druhej nápravnovýchovnej skupiny.

(ilustračné foto: TASR)
(ilustračné foto: TASR)

Obžalovaný a jeho obhajca sa proti rozsudku na mieste odvolali, preto rozsudok ešte nenadobudol právoplatnosť. TASR o tom informoval hovorca prešovských súdov Michal Drimák.

Trestný čin vraždy sa stal 1. mája 1996 v kuchyni rodičovského domu v Prešove, kde pri roztržke syn pichol nožom otca. Obžalovaný, vtedy 25-ročný Gustáv, sa po tragickej udalosti skrýval vyše 18 rokov na neznámom mieste. Prezradil ho starý vodičský preukaz pri náhodnej kontrole vo Varšave. Na základe európskeho zatykača ho poľskí policajti v septembri 2014 zadržali a vydali na Slovensko.

Súdny proces sa začal 7. mája tohto roku. Obžalovaný sa k skutku priznal, ale podľa jeho výpovede v spore sa iba bránil. Jeho matka vypovedala, že manžel sa dlhodobo správal k synovi panovačne. Posledná roztržka medzi nimi vznikla preto, lebo otec vyčítal synovi nevhodnú priateľku, ktorá bola v tom čase vydatá za iného muža. Obával sa tiež, že syn s ňou premárni peniaze, ktoré mal z predaja bytu, ktorý mu rodičia darovali. Matka obžalovaného pred súdom uviedla, že doma boli všetci presvedčení, že Gustáv je mŕtvy. Po ôsmich rokoch, keď o synovi nič nevedela, dala ho vyhlásiť za mŕtveho. Ako uviedla, chcela takýmto spôsobom vyriešiť po ňom pozostalosť a uvoľniť z účtu časť peňazí z predaja ich bytu.

Pred súdom vypovedali aj ostatní príbuzní a ďalší svedkovia.

Paradoxom v tomto prípade je, že ak by bol obžalovaný Gustáv M. za tento čin odsúdený hneď po jeho spáchaní, dnes mohol byť už na slobode.

Mohlo by Vás zaujímať
Dopravno-bezpečnostná akcia
Opitý vodič nebol držiteľom vodičského preukazu
29 ročný muž z Veľkého Šariša včera (09.04.2024) v skorých ranných hodinách viedol osobné vozidlo napriek tomu, že nie je držiteľom vodičského preukazu.
CÚ Prešov zaistil 1634 falzifikátov v hodnote 13 000 eur
Prešov - 09.04.2024: Predaj napodobenín a neevidovanie tržby v pokladnici odhalili kontroly Colného úradu (CÚ) Prešov v prvom štvrťroku tohto roka u podnikateľov. Celkovo bolo zaistených 1 634 kusov falzifikátov v hodnote viac ako 13 000 eur. Pri kontrolách e-kasy colný úrad uložil pokuty vo výške takmer 11 000 eur.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK