Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Policajti budúci týždeň skontrolujú najmä nákladiaky a autobusy

V pondelok začne celoeurópska dopravno-bezpečnostná akcia, do ktorej sa zapoja aj policajti na celom území Slovenska.

Organizuje ju medzinárodná stavovská organizácia Tispol, združujúca služby dopravnej polície európskych štátov. Počas celého týždňa (05.10. - 11.10.2015) sa polícia v celej Európe zameria na dodržiavanie povinností vodičov autobusov a nákladných vozidiel. Cieľom je aj takýmto spôsobom prispieť k bezpečnosti cestnej premávky na európskych cestách.

Dopravní policajti počas budú dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky kontrolovať predovšetkým dodržiavanie povinností vodičov autobusov a nákladných vozidiel. Policajti skontrolujú tachografy, aby nedochádzalo k nezákonnej manipulácii s prístrojmi, kotúčmi alebo kartami vodičov. Pozornosti neujde ani dodržiavanie doby odpočinku, povinných prestávok a predpísané doklady, ktoré sú vodiči nákladných vozidiel a autobusov povinní mať pri sebe. Kontroly budú zamerané aj na technický stav vozidiel, povolené rozmery a hmotnosť, dodržiavanie predpisov pri preprave nebezpečného nákladu alebo odpadu a ich uloženie. Vodiči nákladných vozidiel, ale aj autobusov by nemali zabúdať ani na používanie bezpečnostných systémov, na ktorých používanie sa polícia bude tiež sústreďovať. Okrem vodičov autobusov a nákladných vozidiel sa kontrolám nevyhnú ani vodiči ostatných vozidiel, najmä tí, ktorí porušujú pravidlá cestnej premávky.

V jesennom období, keď je v ranných hodinách dlhšie znížená viditeľnosť a večer sa skôr stmieva, častejšie dochádza ku kolíziám vodičov motorových vozidiel s nemotorovými účastníkmi cestnej premávky. Policajti sa preto okrem vyššie spomínaných povinností vodičov zamerajú aj na kontrolu dodržiavania zákazu požívania alkoholu, stanovených rýchlostí, aj používanie reflexných prvkov chodcami a cyklistami.

Takéto kontroly by však nemali byť jediným dôvodom dodržiavať pravidlá cestnej premávky. Najmä v tomto období je potrebná zvýšená opatrnosť a ohľaduplnosť všetkých účastníkov, aby bola jazda bezpečná a bez následkov na životoch, zdraví alebo majetku.

Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK