Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Muzikál Jana z Arku uvedie v premiére Divadlo Jonáša Záborského

Príbeh Jany z Arku v muzikálovej podobe uvedie v premiére Divadlo Jonáša Záborského v Prešove v piatok 13. novembra na Veľkej scéne. Režisérom je umelecký šéf divadla Michal Náhlík, ktorý s Róbertom Mankoveckým napísal aj texty piesní.

Jana z Arku (foto: René Miko)
Jana z Arku (foto: René Miko)

Hudobne ich stvárnil Martin Husovský. V tanečných scénach sa predstavili aj členovia Poddukelského umeleckého ľudového súboru, ktorí sídlia v budove divadla.

Náhlík uviedol, že za posledné obdobie bol intenzívne zahrabaný v historickej literatúre, ale nakoniec sa rozhodol ísť cestou legiend. Divákovi ponúka rozprávku pre dospelých plnú mystiky. Na javisko chcel preniesť svoju poetiku, čo sa odzrkadľuje nielen v textoch piesní, ale aj na samotnej scéne, kde chcel, aby dýchala drevom. Preto namiesto kamenných kostolov sa nechal inšpirovať drevenými kostolíkmi.

Muzikál, to je rozprávka pre dospelých. Téma vo mne vrie už dosť dlhé obdobie, pretože tá legenda je nesmierne zaujímavá. Dievča, ktoré počuje hlasy... Tak som si povedal, že je čas. Svet je v kríze, tak prečo nejsť troška do duše. Mal som pocit, že sa chcem odpútať od nejakých primitívnych tém, ktoré ľudia majú chvíľami radšej. A mal som pocit, že je načase ísť troška hlbšie, čiže do duše“, vyznal sa režisér muzikálu.

Autor hudby Husovský považuje tento projekt s DJZ za svoj najväčší. V muzikáli zaznie 40 skladieb, z toho asi 30 spievaných. Je to 120 minút hudby, na ktorých pracoval dva roky, z toho pol roka v štúdiu. „Keď som dostal texty, boli také krásne, že už samy spievali“, pochválil autorov Husovský, hudobník z kapely Komajota. Napriek krásnej spolupráci považuje toto obdobie za nesmierne vyčerpávajúce.

Hlavnú postavu Janu z Arku hrá Silvia Donová, ktorú alternuje Ľudmila Dutková. Na dnešnej verejnej generálke sa predstavila ako Jana Silvia Donová, ktorá uviedla, že herci majú čo robiť, aby splnili očakávania autorov. Verí však, že divák, ktorý uvidí tento muzikál, bude mať pozitívne pocity. Domov by si mal odniesť odkaz, aby každý životný boj a každé životné rozhodnutie robil bez strachu a s vierou.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK