Štvrtok, 25. apríl 2024
Meniny má Marek | zajtra Jaroslava

Je tu advent, štyri sviece, prvá z nich sa zatrbliece....

Mesto Prešov v spolupráci s PKO na Kataríny (25.11) slávnostne otvorí o 16:30 h ďalší ročník Vianočných trhov, ktoré sú už neodmysliteľnou súčasťou blížiaceho sa adventného obdobia. Novinkou v rámci prešovského adventu je okrem nových komponentov vianočnej výzdoby aj viacero nových sprievodných akcií.

V termíne od 25.11. do 23.12 (v prípade občerstvovacích stánkov až do 8.1.2016) bude každý deň počas trhov v čase od 09:00 h do 19:00 h, občerstvovacie do 22:00 h, svoje tovary a služby ponúkať vyše 100 stánkarov v krásnych drevených stánkoch v jednom štýle. Stánky, ktoré aj tento rok ponúknu množstvo sortimentu, budú umiestnené pozdĺž Hlavnej ulice, vrátane ulice Floriánova po Baštovu.

Na predaj budú knihy, kožušiny, vianočné ozdoby, kozmetika, drevené výrobky, hračky, syry, perníky, cukrovinky, vianočné stromčeky a množstvo ďalších druhov tovarov. Na svoje si však okrem dospelých prídu aj deti, pre tých najmenších je pripravený detský kútik, vláčik či svet plyšu, rodičia si zatiaľ budú môcť vyberať zo širokej ponuky vianočných tovarov, v rámci stánkov budú taktiež stánky s občerstvením, pečenými gaštanmi a cukrovinkami.

K Vianočným trhom neodmysliteľne patrí aj bohatý kultúrny program, vystúpenia rôznych folklórnych súborov a skupín v rámci Vianočných programov (v dňoch 10. , 15. , 17. , 22.12 od 16:00 h do 18:00 h). Súčasťou adventných podujatí bude 18.12 aj Vianočná burza starožitností.

Siedmeho decembra sa na pešej zóne opäť budú radovať aj naši najmenší Prešovčania - o 16.00 h začne Mikulášška nádielka. Súčasťou tohtoročného adventného obdobia bude samozrejme aj stromček, ktorý spoločne v rámci nádielky rozsvietia prešovské deti s Mikulášom a jeho pomocníkmi – Anjelom a Čertom. Tohtoročný vianočný stromček bol poskytnutý zo súkromnej záhrady v Nižnej Šebastovej. Ide o strieborný smrek s výškou 15 m. Ten bude po dnešnej inštalácii stáť vyzdobený a pripravený na sv. Mikuláša.

Minulý týždeň sa začalo s inštaláciou vianočnej výzdoby, v rámci ktorej sa pestrofarebné vianočné girlandy a ozdoby prvýkrát zažnú už budúci týždeň, otvorením vianočných trhov. Obyvatelia mesta Prešov sa môžu tešiť na novú, dizajnovo a farebne zladenú výzdobu v centre pešej zóny, ktorej koncept bol odsúhlasený a schválený hlavnou architektkou mesta. Nové vianočné dekory budú zdobiť stožiare verejného osvetlenia a priestory ponad chodníkmi na Hlavnej ulici. Nové výzdoby budú takisto umiestnené ponad obľúbené vianočné trhy. Rozšírenie výzdoby umožnilo umiestniť časť vianočných dekorov aj na Masarykovú ulicu. Rodinka snehuliakov bude umiestnená na pôvodnom mieste medzi Konkatedrálou a južným parkom. Medveď sa vráti pred Divadlo Jonáša Záborského. Mestské zastupiteľstvo v rozpočte pre tento rok vyčlenilo na výmenu starej výzdoby používanej od konca deväťdesiatych rokov sumu 25 000 eur.

Atmosféru blížiacich sa Vianoc bude dotvárať aj drevený vyrezávaný Betlehem, novinkou však je, že bude inštalovaný na Františkánskom námestí. Jeho autorom je Milan Krajňák a majiteľom Imrich Girašek. Slávnostné sprístupnenie sa uskutoční dňa 6.12. o 20:00 h.

Novinkou v rámci adventného obdobia je okrem nových komponentov vianočnej výzdoby aj Mikulášsky program pre seniorov (6.12. o 15:30 h v PKO) a Prešovský čertovský beh, ktorý sa uskutoční 7.12 o 18:00 h na pešej zóne od Trojice po ul. Hurbanistov. V spolupráci s n. o. Active Life Košice si budú môcť Prešovčania prísť nesúťažne zabehať v čertovských rožkoch. Súčasťou decembrových akcií bude aj primátorský punč, betlehemské svetlo, ktoré do kútov Slovenska donesú skauti, ale aj oslavy príchodu Nového roka v rámci Silvestrovského programu spojeného s ohňostrojom.

Prílohy
Vianočný program 2015
pdf
296,9 kB
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK