Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Mladí športovci diskutovali (nielen) o imunite

Mladí športovci zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove absolvovali prednášku o imunite, zdravom životnom štýle, potrebe pohybu a cvičenia, ale aj o chorobách a rôznych ochoreniach.

Podujatie pripravila spoločnosť Imunoglukan s.r.o. v spolupráci so školským špeciálnym pedagógom školy Mgr. Ľubošom Lukáčom. Hlavného slova sa ujala medicínska reprezentantka spoločnosti Imunglukan s.r.o. Mgr. Ildikó Lengyelová.

Pravidelné cvičenie a športovanie môže priaznivo ovplyvniť imunitný systém organizmu a jeho funkcie. Odborný pohľad na imunitu získali žiaci prostredníctvom nových informácií a definovali imunitný systém ako súbor buniek a orgánov, ktoré sa spolupodieľajú na obrane organizmu proti cudzorodým zárodkom. Imunitu sme rozdelili na prirodzenú (vrodenú) a získanú (špecifickú), ktorá sa formuje v priebehu života na základe kontaktu s cudzorodými látkami (napr. baktériami).

Prednáška priniesla množstvo nových informácií, ktoré boli zamerané na potrebu prijatia zodpovednosti za svoju imunitu. Tú „zocelíme“ najmä zdravým životným štýlom, pohybom, konzumáciou vitamínov (ovocia a zeleniny), ale aj rôznymi výživovými doplnkami, ktoré napomáhajú zachovať našu telesnú schránku v dobrej kondícii.
Dôvodov pre zníženie našej prirodzenej imunity je niekoľko ... , sú to alergie, psychický a/alebo fyzický stres, napätie, vyčerpanosť, ale aj anafylaxia (anafylaktický šok).

Okrem spomenutých „nepríjemností“ ovplyvňujúcich našu imunitu, za zmienku stojí aj zmena počasia, ročných období, či teplotné rozdiely jednotlivých dní, ktoré dávajú zabrať nášmu organizmu. V tomto období sa považujú za vhodnú výpomoc rôzne výživové doplnky (najlepšie vo vhodnej kombinácii s vitamínom C, ktorý prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému). Vitamín C si náš organizmus nedokáže syntetizovať, preto je potrebné prijímať ho v potrave. Je nevyhnutný pre organizmus, nakoľko v ľudskom tele plní mnoho dôležitých funkcií.

Medzi obľúbené a ľudskej pokožke prospešné patria aj krémy - prípravky určené na regeneráciu, ochranu a udržiavanie dobrého stavu kože. Tie napomáhajú pokožke k jej zdravému vzhľadu.
Po samotnej prednáške prispeli svojimi skúsenosťami k debate aj prítomní športovci (žiaci 6. -8. ročníka športových tried). Okrem názorov na danú problematiku predniesli aj množstvo otázok týkajúcich sa imunity, správneho stravovania sa a životosprávy. Súčasťou stretnutia bolo aj predstavenie radu výživových doplnkov, ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu imunitného systému a k zníženiu vyčerpania a únavy, k ochrane buniek pred oxidačným stresom, k udržiavaniu správnej funkcie mozgu a srdca, i na ochranu a udržiavanie dobrého stavu kože.

Spoločnosť Imunoglukan s.ro. pripravila pre športovcov darčekové balíčky, ktorých súčasťou boli rôzne informačné brožúrky a reklamné predmety, ako aj vzorky výživových doplnkov.

Stretnutie mladých športovcov s medicínskou reprezentantkou Mgr. Ildikó Lengyelovou splnilo svoj účel. Dôkazom bol záujem žiakov, otázky, i samotná diskusia, ale aj netradičný darček – kresba vyjadrujúca potrebu uplatňovania zdravého životného štýlu. Nezabúdajme, že „veselá myseľ“ žiakov je polovica zdravia!

Viac informácii a fotodokumentácie nájdete na webovej stránke www.iqkids.sk.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK