Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Modernizácia verejnej správy na Slovensku optikou OECD

Tím expertov z OECD strávil mapovaním verejnej správy na Slovensku takmer celý rok. Výsledkom ich skúmania je komplexná správa o jej súčasnom stave.

Odborníci OECD s bohatými medzinárodnými skúsenosťami v nej zhodnocujú doterajšie úsilie a pokrok a tiež prinášajú na mieru šité odporúčania pre ďalšiu fázu reformy verejnej správy na Slovensku.

Slovensko na ceste za lepšie fungujúcou administratívou
Jednou zo súčasných priorít krajiny je zvýšenie efektívnosti, účinnosti a kvality prijímania rozhodnutí v záujme lepšej správy vecí verejných. Vláde Slovenskej republiky sa podarilo do prípravy stratégie komplexnej reformy zapojiť skupinu expertov OECD pre verejnú správu. Výslednú správu s odporúčaniami 24. novembra 2015 odovzdala zástupkyňa generálneho tajomníka OECD Mari Kiviniemi do rúk  štátneho tajomníka ministerstva vnútra Mariána Saloňa. „Dlhoročné skúsenosti OECD s realizáciou reforiem verejnej správy v mnohých krajinách sú veľkou pridanou hodnotou. Spolupráca s takýmito odborníkmi prináša nezainteresovaný a zároveň expertný pohľad na reformu slovenskej verejnej správy a nastavuje jej zrkadlo, ktoré nám pomáha vnímať potreby a dosiahnuť viac užitočných zmien v prospech občanov, “ zhodnotil Saloň.
OECD sa aktívne zaoberá reformami verejnej správy viac než desať rokov. Disponuje kvalitným tímom expertov, ktorí úzko spolupracujú s jednotlivými vládami členských aj nečlenských krajín na zvyšovaní kvality verejných služieb a systémov ich správy. Spolupráca s OECD je súčasťou projektu s názvom Budovanie kapacít a zlepšenie efektivity verejnej správy na Slovensku, ktorý má prispieť k vyššej efektivite poskytovaných verejných služieb orientovaných na občana a k skvalitňovaniu verejnej správy vrátane ľudských zdrojov. Spoločný projekt je financovaný z fondov Európskej únie.

Potrebujeme posilniť analytické kapacity a zlepšiť orientáciu na klienta.
Analýza OECD sa venuje piatim oblastiam verejnej správy, v ktorých pomenováva kľúčové výzvy a ponúka konkrétne odporúčania. Zameriava sa na riadenie, rozvoj a realizáciu politík s využitím analytických a hodnotiacich nástrojov, riadenie ľudských zdrojov vo verejnej správe, digitalizáciu slovenskej verejnej správy a tiež transparentnosť a bezúhonnosť pri správe vecí verejných. Podľa analýzy dnes Slovensko čelí dvom kľúčovým výzvam. Prvou z nich je potreba lepšej koordinácie pri implementácii prierezových politík pod vedením tzv. centra vlády, tvoreného kľúčovými inštitúciami verejnej správy. Takéto inštitucionálne nastavenie strategického riadenia je podobné v drvivej väčšine krajín OECD. Analýza predpokladá, že lepšia spolupráca a komunikácia medzi zložkami centra vlády môže zlepšiť napríklad prepojenie politík a programov s výdavkami, odstrániť niektoré nedostatky a zbytočné duplicity. Druhou nemenej dôležitou výzvou je potreba posilnenia analytických kapacít na kľúčových ministerstvách s cieľom efektívnejšieho využitia dostupných dát, na základe ktorých je potrebné prijímať strategické rozhodnutia o politikách, službách, zákonoch a investíciách.

Štát ako moderný zamestnávateľ
Experti OECD sa zhodujú, že efektívne riadenie ľudských zdrojov vplýva na výkon verejnej správy a jej schopnosť kvalitne poskytovať verejné služby. Preto v analýze odporúčajú pokračovať v budovaní profesionálnej, vzdelanej a stabilnej pracovnej sily, vrátane podpory kariérneho rastu a rozvoja zručností, schopností a zodpovednosti zamestnancov. Nemenej dôležité je podľa odborníkov podpora transparentnosti a bezúhonnosti naprieč celou verejnou správou, napríklad aj prostredníctvom predchádzania konfliktu záujmov a presadzovania kódexu etického správania vo všetkých oblastiach verejnej správy a služieb. Medzi ďalšími odporučeniami rezonuje napríklad aj potreba rozšíriť poskytovanie elektronických služieb,  sprístupniť viac údajov na portáli otvorených vládnych dát a tiež posilniť využívanie sociálnych médií.

Na zefektívňovanie verejnej správy máme podporu z Bruselu
Operačný program Efektívna verejná správa z dielne Ministerstva vnútra pre obdobie 2014-2020 vytvára podmienky pre realizáciu projektov zameraných na poskytovanie kvalitných a dostupných verejných služieb v každej životnej situácii a jednotlivých fázach podnikania. „Vítame vklad OECD do formovania ďalšej fázy reformy, ktorý umožní jej realizátorom ťažiť zo skúseností krajín, ktoré sa procesu modernizácie venujú dlhšie. V minulosti OECD obdobne pomáhala vláde Estónska, Fínska, Francúzska, Poľska či Slovinska a my veríme že aj s podporou operačného programu Efektívna verejná správa dokážeme pomôcť preniesť hodnotné a replikovateľné skúsenosti prostredníctvom konkrétnych projektov do života verejnej správy na Slovensku, “ povedala Denisa Saková, vedúca služobného úradu ministerstva vnútra. Operačný program má dnes schválených 31 projektových zámerov, ktoré reagujú aj na výzvy identifikované tímom OECD.

Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK