Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Memorandum pre unikát

Mesto Prešov a Slovenský zväz cyklistiky podpísali memorandum s cieľom obnovy slovenského unikátu – jediného cyklistického oválu na Slovensku.

Podpis memoranda bolo zároveň „predzvesťou“ podania žiadosti o poskytnutie dotácie v oblasti športu v roku 2016.

Štatutári mesta Prešov a Slovenského zväzu cyklistiky sa podpisom Memoranda o realizácii, prevádzke a využívaní infraštruktúry projektu s názvom „Revitalizácia cyklistického štadióna – Prešov“ s cieľom vytvoriť priestor a podmienky pre adekvátnu systematickú prípravu cyklistov a možnosti zapojenia všetkých obyvateľov do oživenia tohto športu. Cyklistický štadión je totiž významným pre prípravu mladých a nádejných cyklistov Slovenska v európskom a svetovom meradle, zdôrazňujúc jeho jedinečnosť na Slovensku.

Mesto Prešov na základe podpisu memoranda podalo na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR projekt revitalizácie športového objektu cyklistického velodrómu. Potvrdila to primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, podľa jej slov projekt zahŕňa obnovu betónovej plochy oválu, mantinelov a zabezpečenie kamerového systému, ktorý bude následne súčasťou mestského kamerového systému. Celkový objem nákladov na revitalizáciu predstavuje sumu 130 956 eur, z čoho je požadovaných 78 578 eur. Spolufinancovanie mesta v prípade schválenia žiadosti bude 40%.

Mesto zaznamenalo v posledných rokoch zvýšený záujem zo zahraničia o možnosti tréningu na velodróme a pre organizovanie medzinárodných a národných pretekov v rôznych kategóriách je nutné mať po obvode dráhy mantinely, ktoré bránia vstupu resp. pádu neželaných predmetov na dráhu. Kovovú konštrukciu je nutné povrchovo upraviť a doplniť o zábrany z kompozitných materiálov. Aktivita spojená s revitalizáciou betónovej plochy zahŕňa kompletnú obnovu dráhy, odstránenie nerovností, penetračný náter, celkovú povrchovú úpravu dráhy a vyznačenie vodiacich čiar. Nakoľko ma dráha vyše 25 rokov a areál nie je krytý pred poveternostnými vplyvmi je nutné dráhu obnoviť a stabilizovať jej povrch, aby mohla slúžiť ďalšie roky.

Cieľom je vytvoriť športový bezpečný areál pre cyklistov, korčuliarov, bežcov, študentov Prešovskej univerzity v Prešove, študentov základných a stredných škôl, ako aj pre širokú verejnosť. Táto aktivita patrí medzi hlavné priority obnovy areálu v roku 2016. Finančné prostriedky na realizáciu ďalších stavebných objektov sa bude mesto Prešov snažiť získať z programov cezhraničnej spolupráce.

Cyklistický štadión má významný národný a medzinárodný dosah na komplexný rozvoj cyklistiky. Revitalizovaný cyklistický areál bude v budúcnosti možné využívať aj na iné športy, ktorým bude technické riešenie vyhovovať.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK