Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Memorandum pre unikát

Mesto Prešov a Slovenský zväz cyklistiky podpísali memorandum s cieľom obnovy slovenského unikátu – jediného cyklistického oválu na Slovensku.

Podpis memoranda bolo zároveň „predzvesťou“ podania žiadosti o poskytnutie dotácie v oblasti športu v roku 2016.

Štatutári mesta Prešov a Slovenského zväzu cyklistiky sa podpisom Memoranda o realizácii, prevádzke a využívaní infraštruktúry projektu s názvom „Revitalizácia cyklistického štadióna – Prešov“ s cieľom vytvoriť priestor a podmienky pre adekvátnu systematickú prípravu cyklistov a možnosti zapojenia všetkých obyvateľov do oživenia tohto športu. Cyklistický štadión je totiž významným pre prípravu mladých a nádejných cyklistov Slovenska v európskom a svetovom meradle, zdôrazňujúc jeho jedinečnosť na Slovensku.

Mesto Prešov na základe podpisu memoranda podalo na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR projekt revitalizácie športového objektu cyklistického velodrómu. Potvrdila to primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, podľa jej slov projekt zahŕňa obnovu betónovej plochy oválu, mantinelov a zabezpečenie kamerového systému, ktorý bude následne súčasťou mestského kamerového systému. Celkový objem nákladov na revitalizáciu predstavuje sumu 130 956 eur, z čoho je požadovaných 78 578 eur. Spolufinancovanie mesta v prípade schválenia žiadosti bude 40%.

Mesto zaznamenalo v posledných rokoch zvýšený záujem zo zahraničia o možnosti tréningu na velodróme a pre organizovanie medzinárodných a národných pretekov v rôznych kategóriách je nutné mať po obvode dráhy mantinely, ktoré bránia vstupu resp. pádu neželaných predmetov na dráhu. Kovovú konštrukciu je nutné povrchovo upraviť a doplniť o zábrany z kompozitných materiálov. Aktivita spojená s revitalizáciou betónovej plochy zahŕňa kompletnú obnovu dráhy, odstránenie nerovností, penetračný náter, celkovú povrchovú úpravu dráhy a vyznačenie vodiacich čiar. Nakoľko ma dráha vyše 25 rokov a areál nie je krytý pred poveternostnými vplyvmi je nutné dráhu obnoviť a stabilizovať jej povrch, aby mohla slúžiť ďalšie roky.

Cieľom je vytvoriť športový bezpečný areál pre cyklistov, korčuliarov, bežcov, študentov Prešovskej univerzity v Prešove, študentov základných a stredných škôl, ako aj pre širokú verejnosť. Táto aktivita patrí medzi hlavné priority obnovy areálu v roku 2016. Finančné prostriedky na realizáciu ďalších stavebných objektov sa bude mesto Prešov snažiť získať z programov cezhraničnej spolupráce.

Cyklistický štadión má významný národný a medzinárodný dosah na komplexný rozvoj cyklistiky. Revitalizovaný cyklistický areál bude v budúcnosti možné využívať aj na iné športy, ktorým bude technické riešenie vyhovovať.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK