Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Narazili Ste niekomu do vozidla? Neodchádzajte z miesta udalosti !!!!

Predvianočné obdobie je určite spojené aj s nakupovaní darčekov, ktoré sa v súčasnosti nakupujú v rôznych obchodných centrách.

Niektorí využívajú na dopravu do obchodov mestskú hromadnú dopravu, väčšina ľudí však do obchodných centier ide autom. Na zaplnených parkoviskách sa ľahko môže stať, že pri parkovaní alebo vychádzaní z parkoviska narazíme do iného auta. Rovnako sa tak môže stať na parkoviskách na sídliskách, pri športových halách, prípadne akýchkoľvek iných odstavných plochách.

V prípade, že k takejto udalosti dôjde, majte na pamäti, že Ste povinný splniť si zákonom stanovené povinnosti :
- bezodkladne zastaviť vozidlo,
- preukázať svoju totožnosť inému účastníkovi udalosti v cestnej premávke,
- poskytnúť údaje o poistení vozidla,
- vyplniť a podpísať tlačivo zavedené na zabezpečenie náhrady, vzniknutej škody podľa osobitného predpisu,
- zdržať sa požitia alkoholu alebo inej návykovej látky,
- urobiť vhodné opatrenia, aby nebola ohrozená bezpečnosť alebo plynulosť cestnej premávky.

Ak účastník takejto udalosti v cestnej premávke (škodovej udalosti) spôsobil hmotnú škodu osobe, ktorá sa nenachádza vo vozidle (napr. odstavené vozidlo), je povinný o tom túto osobu bezodkladne upovedomiť a splniť si vyššie uvedené povinnosti účastníka škodovej udalosti. K zabezpečeniu vyrozumenia vodiča (držiteľa) poškodeného vozidla môžete využiť aj informačné služby nákupného centra, usporiadateľa kultúrno-spoločenského podujatia, prípadne iného podujatia kumulujúceho účastníkov cestnej premávky. Ak toto nie je možné zabezpečiť takýmto spôsobom, vyrozumenie takejto osoby zabezpečte prostredníctvom Policajného zboru na telefónnej linke 158.

V prípade, ak si ako účastník takejto udalosti v cestnej premávke nesplníte svoje zákonom stanovené povinnosti (odídete z miesta udalosti bez splnenia týchto povinností), vec bude po oznámení policajtovi kvalifikovaná ako dopravná nehoda a zároveň takéto konanie je považované za porušenie zákona o cestnej premávke závažným spôsobom, za ktoré Vám hrozí pokuta od 300, -€ do 1.300, -€ a zákaz činnosti viesť motorové vozidlá na dobu od 12 mesiacov do 60 mesiacov.

Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK