PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/15432/co_dalej_-_alebo_nielen_vypovede.html

ČO ďalej - alebo nielen výpovede!

Prinášame Vám postoj jedného z lekárov Prešovskej nemocnice

Po dnešnom rozhovore s primárom musím dať do sveta toto:

ČO ďalej - alebo nielen výpovede!

V týchto dňoch je v prešovskej nemocnici situácia, ktorá ešte nikdy v jej histórii nenastala. Neúspešné rokovania odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek s ministrom zdravotníctva vyústili až do prijatia novely zákona o poskytovateľoch, ktorý pre sestry v štátnych nemocnicach znamená koniec garancie platových podmienok vyplývajúcich zo zrušeného zákona napadnutého terajším poradcom premiéra pre zdravotníctvo. Namiesto toho minister odporučil sestrám, že si ho majú zachovať alebo vyrokovať v kolektívnych zmluvách. Tento stav vyústil až do posledného možného riešenia - podania výpovedí tých sestier, ktoré s týmto riešením nesúhlasili.

Od prvého dňa podania výpovedí sa postupne zhoršovala atmosféra na jednotlivých oddeleniach, dochádzalo často k slovným i iným spôsobom nátlaku na sestry vo výpovediach, ktorý sa ubúdajúcim časom smerom ku naplneniu výpovednej lehoty začal stupňovať. Táto stresová situácia sa vyhrotila až do takej miery, že jednotlivé sestry prestali zvládať bežné pracovné situácie a pod hrozbou možnej chyby pri svojej práci sa rozhodli z práce odísť. Kedže vedúci pracovníci im odmietali nárok na dovolenku, riešili situáciu odchodom na PN, ktoré sa z týchto dôvodov stali hromadnými.

Tento stav ochromil nemocnicu ako celok a pre kompetentných bol jasnou správou, že situácia je vážna a je nutné začať seriózny dialóg , aby sa situácia v nemocnici v čo najkratšom čase znormalizovala. Namiesto rokovania a upokojenia ale krízový režim pokračuje a zodpovední poskytovatelia zdravotnej starostlivosti prehlasujú, že sú schopní zachovať dostupnú a bezpečnú zdravotnú starostlivosť aj po odchode všetkých sestier vo výpovediach. AKO - NEVIEME ?

Od odchodu asi tretiny sestier vo výpovediach sa medziľudské vzťahy premenili na priam osobnú nenávisť vedúcich pracovníkov- primárov a vedúcich sestier niektorých oddelení voči sestrám vo výpovediach. Niektorí denne telefonujú , posielajú SMS správy alebo iným spôsobom kontaktujú sestry na PN s odkazom, aby sa už na možný návrat do práce nechystali, že ich už na svojich oddeleniach nechcú, že zlyhali, lebo odišli od lôžok pacienta, sú pre nich hyeny, sliepky a p. /Uvádzam len veci, ktoré som sám počul- ale tých prívlastkov je oveľa viac/.

To zažívajú sestry dennodenne ako ďalší spôsob nátlaku, aby sa vzdali, aby pokorne prišli a stiahli výpovede, aby prestali , , bojovať o to, čo majú!" Potom si z nich zrejme niektoré vyberú a niekam zaradia, lebo ich terajší vedúci pracovníci ich už predsa nechcú!

Každému súdnemu človeku musí byť smutno z toho, čo sa teraz v prešovskej nemocnici deje. Nielen lekárovi, sestre, ošetrovateľom ale i bežným pacientom, pretože pri tomto stave naozaj nemajú záruku, že budú kvalitne ošetrení, že niekto v strese neurobí chybu. Nech sa tento stav skončí akokoľvek, nebude pre nikoho víťazstvom - zanechá za sebou zničené medziľudské vzťahy v kolektívoch, vzájomné priateľstvá ktoré sa zmenili na nenávisť, horkosť bežných ľudí, ktorí sa domnievali, že demokraciu u nás už nemožno ohroziť.

Prosím všetkých , ktorých sa tento stav týka, aby začali hľadať a našli rozumné riešenie tejto situácie, bez ohrozenia zdravia a života ktoréhokoľvek pacienta, lebo sa teraz ešte dá - ale o chvíľu môže byť neskoro!

Prešov 16.1.2016

 
19.1.2016 | Autor: MUDr.Smolnický Silvester, lekár | Blog | čítané: 6889 krát