Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Pieta pri pamätníku

Včera, 19. januára, sme si pripomenuli 71. výročie oslobodenia mesta Prešov.

Pri tejto významnej udalosti v dejinách Prešova sa uskutočnil aj tento rok Pietny akt kladenia vencov, ktorého sa zúčastnili viaceré významné osobnosti.

Pietny akt kladenia vencov patrí k tradícii viažucej sa k 19. januáru, kedy si spoločne uctievame padlých a ich pozostalých, vzdávame úctu tým, ktorí za obranu vlasti v II. svetovej vojne zaplatili vlastným životom.

Organizátormi piety boli mesto Prešov a Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Prešove. Sprievod účastníkov pietneho aktu poctili svojou účasťou aj predseda Národnej rady Slovenskej republiky Peter Pellegrini s poslancami NR SR, primátorka mesta, vedenie a zástupcovia Mestského úradu v Prešove, poslanci Mestského zastupiteľstva mesta Prešov a ďalšie významné osobnosti zo štátnej, verejnej správy a samosprávy, významné osobnosti Prešova či pamätníci, ktorí atmosféru vtedajších udalostí zažili.

"Učme našu generáciu i tých, čo prídu po nás - tolerancii, znášanlivosti, láske k blížnemu, k úcte a rešpektovaniu práv a slobôd, aby sa národy neocitli opäť v priepasti vojny, " odznelo v príhovore primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej, ktorá zdôraznila spoločnú zodpovednosť nás všetkých za podobu zajtrajška, za našu budúcnosť.

Atmosféru sprievodu účastníkov pietneho aktu od budovy MsÚ k Pamätníku Červenej armády a Pamätníku obetiam bombardovania Prešova na Konštantínovej ulici dotváral doprovod DO Baštovanka.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK