Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

FHE: KoMaRa

Medzinárodné zoskupenie KoMaRa má svoje korene v Prešove. Odtiaľ je jeden z členov tohto tria David Kollár. Spolu s ním je v kapele bubeník legendárnych King Crimson.

Názov KoMaRa, či jednoducho Komara, vznikol ako skratka troch mien Kollar, Mastelotto a Raineri. David Kollár je známy prešovský gitarista, Pat Mastelotto je legenda svetovej hudby, bubeník slávnych King Crimson (hrali aj v Prešove) a ďalších formácií. Trubkár Paolo Raineri je Davidovým spoluhráčom, napr. z projektu Ther Blessed Beat.

Debutový album Komara vydal label Hevhetia na CD, aj LP a distribuuje sa po celom svete. Kapela absolvovala aj viacero koncertov vo svete, predstavila sa však aj doma v Prešove či na Pohode.
Album nahrávala trojica v Prahe, ako jeden sedemnáísťhodinový celok. Produkčne sa ho ujal Mastelotto a postupne k nemu hudobníci dotvorili ďalšie plochy. Jedinečný obal k nemu vytvoril Adam Jones, gitarista svetoznámej americkej skupiny Tool a tvorca špeciálnych efektov pre hollywoodske filmy.

Povedali o kapele: „Pre mňa je Komara stelesnením presvedčenia, že veľké nahrávky sú ako film. Najlepší hudobníci nepotrebujú scenár, pretože chápu to, ako sa film vyvíja. To je na hudbe krásne. Každého poslucháča inšpiruje jeho vlastným scenárom a filmom zároveň, “ vyjadril sa o novom projekte Pat Mastelotto, ktorý prisľúbil, že Prešovčanom podpíše nielen cédečká Komary, ale aj King Crimson.

Kollar: „Pôvodne som myslel, že tam budú len naše priezviská, nie skratky. Potom padlo zopár smiešnych názvov typu Chickens (Kurčatá) a následne Mastelotto povedal, že sa budeme volať Komara, že mu to dobre znie. Teda to vymyslel on.“

Raineri: Je to zázrak. Som ticho, lebo Pat vie toho v angličtine povedať viac než ja, je skúsenejší. Milujem túto skupinu, rád s ňou hrávam, každá šou je pre mňa prekvapenie ďakujem Davidovi, že ma pozval hrať do tejto kapely.“

Mastelotto o spoločnej komunikácii (z rozhovru pre PREŠOVSKÉ NOVINY): „Veľmi veľa si emailujeme a esemeskujeme. Každý deň. Je to úžasné, ale tak to je aj s ostatnými projektmi. S Tonm Levinom si vymením 20 mejlov denne, s Robertom Frippom, s Gavinom Harrisonom z King Crimson, spolupracujem tiež s jedným hudobníkom zo Švédska. Je to haluz, ale Davidov kamarát sa sťažoval, že mu hovoril, že v poslednej dobe viac píše než hrá. U mäa je to rovnaké. V súčasnosti muzikant veľa hráva, veľa cestuje, ale tiež musí stráviť veľa času na počítači, alebo robiť rozhovory. Najlepšie sú rozhovory ako tento, že sa bavíme priamo a je to vybavené, ale keď mi niekto pošle otázky mejlom, tak to trvá minimálne týždeň, kým si nájdem čas na ne odpovedať.“

Web:
http://www.davidkollar.sk/home/
http://www.komaraband.com/
https://www.facebook.com/komaraband
http://patmastelotto.com/

http://www.paoloraineri.it/

Z bibliografie:
http://www.frenky.sk/clanok/1074/pat_mastelotto-_bubenik_king_crimson_exkluzivne.html
http://www.frenky.sk/clanok/1040/david_kollar_-_priklad-_ako_prerazit_vo_svete.html
http://presov.korzar.sme.sk/c/7906040/s-improvizaciu-kapely-komara-ladil-aj-dazd.html
http://www.frenky.sk/clanok/1065/imt_smile-_komara-_chvm_plus_modre_auto.html
http://www.popular.sk/david-kollar-komara-prevrava-silou-atmosfery
http://www.frenky.sk/clanok/1105/hudba_v_presove_v_roku_2015.html

Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK