Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Jeden z najdôležitejších zvykov je naučiť sa správne šetriť

Aj vy ste sa minulý rok „vyhádzali“ z peňazí pre pokazenú práčku, chladničku či v dôsledku inej nepredvídateľnej situácie?

Okrem toho, že vám pravdepodobne pribudla ďalšia vráska na čele, zaradili ste sa medzi 40 % slovenských domácností, ktoré nedokážu čeliť neočakávaným finančným výdavkom.

Mať finančnú rezervu je veľmi dôležité, a preto je načase naučiť sa rozumnejšie zaobchádzať so svojimi peniazmi, a tak lepšie budovať svoj majetok. Tajomstvom bohatstva bohatých ľudí je, že si časť zarobených peňazí odkladajú a vytvárajú si finančné rezervy. Len dobre zarábať totiž nestačí. Tvorba bohatstva sa začína tým, že miniete menej, ako zarobíte.

Ako povedal Warren Buffett: „Jeden z najdôležitejších zvykov je naučiť sa správne šetriť.“

7 krokov na ceste k bohatšiemu „zajtrajšku“:

1. Stanoviť si ciele a zamerať na ne
Či už ide o kúpenie umývačky riadu, splatenie dlhu, našetrenie si na letnú dovolenku, alebo vytvorenie finančnej rezervy, ciele sú to, čo nás inšpiruje a motivuje zároveň.
2. Dajte svojim cieľom reálnu hodnotu 
Je dôležité určiť si cieľovú sumu pre sporenie, ktorú na dosiahnutie svojho cieľa, resp. svojich cieľov potrebujete.
3. Rozdeľte si ciele podľa priority
4. Stanovte si čas, ktorý potrebujete na ich dosiahnutie
5. Vyberte si spôsob, ako ich dosiahnete
Vankúše a ponožky už dávno nie sú tá správna voľba, ako a kde si odkladať peniaze. Bohatí ľudia nechávajú svoje úspory pracovať. Minimum je zdolať infláciu a zachovať hodnotu úspor. Ideálne je však infláciu prekonať.
6. Začnite sporiť už dnes
Bez ohľadu na to, aká je vaša finančná situácia, začnite sporiť hneď. Čím skôr začnete, tým majú vaše peniaza viac času, aby sa zhodnocovali.
7. Sporte pravidelne
Najlepší spôsob, ako ochrániť vaše peniaze pred míňaním a zároveň spôsob, ako zabezpečiť pravidelnosť sporenia, je nastavenie trvalého príkazu. Niektorí hovoria, že ide o najbezbolestnejšiu formu sporenia.

Ak ste sa rozhodli, že tento rok budete s vašimi peniazmi zaobchádzať rozumnejšie, máte možnosť využiť atraktívnu kombináciu sporenia a investovania, teda investičné sporenie. Výhodou investičného sporenia je možnosť vyššieho zhodnotenia ako pri pevných úrokových sadzbách. A dôležité je, že investičné sporenie je dostupné pre každého, či sú vaše ciele dlhodobé, alebo na ich dosiahnutie stačí kratší čas.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK