Nedeľa, 28. apríl 2024
Meniny má Jarmila | zajtra Lea

Z odpadovej vody z pivovaru môžu vyrábať elektrinu

Unikátnu technológiu modernizovanej čistiarne odpadových vôd Východoslovenských vodární a kanalizácií vybudovanú v Prešove už využíva aj pivovar Šariš.

Zodpovedný prístup k podnikaniu a ohľaduplnosť k obyvateľom z blízkeho okolia bývalej čistiarne pivovaru boli hlavnými faktormi, ktoré ovplyvnili rozhodnutie využívať mestskú čistiareň v Prešove.

Pivovarníci hľadali najlepšie riešenie ako ďalej s vlastnou čistiarňou odpadových vôd. Hoci bola čistiareň pôvodne postavená na okraji mesta, ako sa mesto rozrastalo, ocitli sa obytné bytovky a paneláky v jej blízkosti. Následne sa ich obyvatelia sťažovali na občasný zápach. „Čistenie odpadových vôd z pivovaru v mestskej čistiarni sme v skúšobnej prevádzke testovali od augusta 2015. Pre pivovar táto spolupráca predstavuje efektívnejšie využívanie zdrojov a pozitívny dopad na životné prostredie, keďže dochádza k úspore elektrickej energie, ktorú sme využívali na prevádzku našej čistiarne. Veríme, že toto riešenie prinesie aj spokojnosť a zlepšenie kvality života obyvateľov mesta Veľký Šariš, “ hovorí Ján Čerkala, manažér pivovaru Šariš.

Čistiareň odpadových vôd, v ktorej sú akcionármi aj mestá Košice, Prešov a Veľký Šariš, prešla nedávno vďaka podpore z eurofondov rekonštrukciou. Čistenie odpadových vôd v mestskej čistiarni prebieha na mechanickom, biologickom stupni – anaeróbia (biologické odstraňovanie fosforu), nitrifikácia a denitrifikácia – odbúravanie dusíka. Súčasťou technológie čistiarne je aj kalové a plynové hospodárstvo s kogeneračnou jednotkou na výrobu elektrickej energie z bioplynu. V tom je najväčší rozdiel v porovnaní s doterajšou vlastnou čistiarňou odpadových vôd pivovaru Šariš.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK