Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Hviezdoslavov Kubín v Prešove

Hviezdoslavov Kubín je jednou z najstarších súťaží určených deťom, študentom aj dospelým, ktorí sa venujú umeleckému prednesu.

Krištof Župník1.miesto II.kat. Próza

V tomto roku, ktorý je druhým rokom jeho siedmej dekády, sa počas dvoch dní – 19. a 20. apríla 2016 – v priestoroch Divadla Jonáša Záborského stretli víťazi okresných kôl súťaže Hviezdoslavov Kubín z Prešovského samosprávneho kraja na krajskom kole tejto súťaže, ktorú pripravilo Divadlo Jonáša Záborského – útvar osvetovej činnosti v Prešove.

Na súťaži sa v prvý deň predstavili dva detské recitačné kolektívy – DDS Tote Tam, ZUŠ A. Cígera z Kežmarku a DDS I. ZUŠ J. Pőschla z Prešova. Malí Kežmarčania predstavili v réžii Mgr. Emílie Šávelovej hru Psssst. Prešovčania pod vedením režisérky Ireny Kasalovej oživili báseň Ľubomíra Feldeka Hra pre tvoje modré oči, s ktorou získali 1. miesto a postup na celoštátne kolo súťaže, ktoré sa uskutoční 22. – 25. júna 2016 v Dolnom Kubíne.

V poobedňajších hodinách sa predstavilo 25 recitátorov IV. a V. vekovej kategórie /študenti SŠ a pracujúci/, ktorých prednesy hodnotila porota v zložení PhDr. Soňa Pariláková, PhD. , Mgr. Marica Harčariková a Mgr. Ľubica Bekéniová, ktorá ocenila 12 recitátorov. Na základe ich rozhodnutia na celoštátnom kole súťaže bude PSK reprezentovať ako najlepší recitátor sekcie poézie v IV. kat. Kristína Kaňuchová z Giraltoviec a v V. kat. Simona Rozložníková z Prešova. Najlepšou recitátorkou v sekcii prózy sa stala Monika Štolcová z Popradu.

20. apríla. sa predstavilo 77 recitátorov – žiakov ZŠ, ktorých vystúpenia hodnotili poroty v zložení: I. Sekcia (I. - III. Kategória poézie) – PhDr. Soňa Pariláková, PhD, Mgr. Jelka Timková a pán Peter Vilhan. II. sekciu (prednes prózy I. a II. kategórie) hodnotili Mgr. Marica Harčariková, Mgr. Lenka Regrutová, PhD. a PhDr. Betka Verešpejová, PhD. V III. Sekcii prózy (III. Kategória próza) hodnotila porota v zložení Mgr. Ľubica Bekéniová, Ján Petrík a Mgr. Júlia Čurillová. O vynikajúcej úrovni recitačných vystúpení svedčí, že poroty ocenili 42 malých recitátorov. Najúspešnejšími recitátormi, ktorí postupujú na celoštátnu prehliadku sa stali:
Veronika Kováčová z Kendíc (I. kat. próza), Krištof Župník z Popradu (II. kat. próza), Tomáš Horvát z Humenného (III. kat. próza), Kristián Feškanič z Humenného (I. kat. poézia), Anna Pipáková z Humenného (I. kat. poézia). Emma Brontvayová zo Svitu (I. kat. poézia)

62. Hviezdoslavov Kubín sa opäť predstavil ako súťaž, ktorá oslovuje súčasníkov všetkých vekových kategórií. A my, s potešením, môžeme konštatovať, že recitátori Prešovského samosprávneho kraja sú jeho kvalitnou súčasťou.

Tomáš Horvát 1.miesto III.kat. Próza
veronika kovačova1.miesto I. kat.próza
víťazi I. kat. prózy
Zuzana Liptakova 2. miesto III.kat. Próza
Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK