Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Turistom spieval vodopád ...

„ ...aby sme nerojčili za krásami v cudzine, máme ich aj my, skoro v každom chotári. Len treba oči otvoriť a medzi ľud sa zamiešať. Nepohŕdajme krajom svojím, aby sme nepohrdli sami sebou.“ Andrej Kmeť

Turisti z Májovky nielen spoznávajú krásy našej domoviny, ale sa aj zapájajú do činností, ktorými sa  aktívne hlásia k spoluzodpovednosti za ochranu životného prostredia. V sobotu 23.4.2016 sme navštívili Lesný náučný chodník Tajch v Slánskych vrchoch so Vstupnou bránou v lokalite Zárez Stravného potoka pri obci Pavlovce.

Pri vstupnej bráne je vybudovaný altánok, ohniská a prameň so sviežou minerálnou vodou, ktorý tu vyviera. Toto miesto sme využili na opekanie chutných dobrôt a krátky oddych po štvorkilometrovom putovaní. Okolie oddychovej zóny očistili žiaci od odpadkov. Následne sme absolvovali túru lesným náučným chodníkom. Chodník nevšedných zážitkov nás vítal informačnými panelmi, zaujímavými exponátmi a oddychovými zónami.

Ďalšia naša zastávka bola pri vybudovanej škole v prírode s malým lesníckym múzeom. Tu nás už očakával pán Pavel Verčimák, pracovník Lesnej správy so sídlom v Hanušovciach nad Topľou, ktorý nás oboznámil s lesnou pedagogikou a deťom  priblížil prácu lesníkov, funkciu lesa, miestnu faunu a flóru. Mladí turisti si mohli vyskúšať meranie výšky stromov. Špeciálnou kapitolou náučného chodníka nad Pavlovcami sú jedinečné semenné sady s rôznymi druhmi drevín. V roku 2006 k nim pribudol semenný sad bresta horského s cieľom zachovať jeho genofond. Pán Verčimák nám prezradil zaujímavú informáciu. Práve o sadenice tejto dreviny požiadal listom po návšteve našej krajiny pred vyše desiatimi rokmi anglický princ Charles, neskôr ich dal vysadiť v zámockom parku sídla Highrov v strednom Anglicku. Pánovi lesníkovi ďakujeme, že nám v čase svojho osobného voľna sprostredkoval zážitkové učenie. Žiaci efektívnejšie využijú nadobudnuté poznatky a postoje k prírode aj v praktickom živote.

Pokračovali sme ďalej po chodníku, obdivovali rizňu a šmyk na dopravu dreva, drevené plastiky (napr. lesník s priemerkou v rukách), Stravný potok, ktorý tu vytvára hlbokú roklinu, vodné kaskády či „ spievajúci vodopád“.

Bola to úžasná, pomerne náročná túra, keďže sme prešli viac ako 10 km. Za deň sa nám podarilo vidieť mnoho fantastických miest v spoločnosti partie skvelých turistov. Všetci sme mali dobrý pocit z panensky čistej prírody. Malý okruh našej túry sa uzavrel a nás čakala cesta cez obec k vlakovej stanici.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK